N-VA: ‘Justitie veel te laks voor tienerpooier’

Een beeld uit de clip van rapper Soufiane Eddyani© rr

Eddyani kwam zondag onder vuur vanwege zijn steun voor Bilal A. © rr

thumbnail: Een beeld uit de clip van rapper Soufiane Eddyani
thumbnail: Eddyani kwam zondag onder vuur vanwege zijn steun voor Bilal A.

N-VA’ers Sophie De Wit en Lorin Parys roepen op tot actie nadat de 20-jarige rapper Soufiane Eddyani, populair bij kinderen en tieners, onder vuur kwam te liggen omdat hij een veroordeelde tienerpooier vergoelijkte.

km

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) dringt aan op de snelle oprichting van een shelter voor slachtoffers van tienerpooiers. Dat is een aparte opvang die slachtoffers moet helpen en op maat begeleiden. Parys vindt echter dat te veel wordt getalmd en roept op tot actie.

‘Die aparte opvang is belangrijk om slachtoffers te helpen en de begeleiding op maat te geven die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld om hun verslavingsproblematiek aan te pakken, hun afhankelijkheid van hun pooiers te behandelen en hen de nodige psychologische bijstand te geven.’

Er komt een centraal meldpunt waar slachtoffers van tienerpooiers telefonisch terecht kunnen. Het Vlaams Parlementslid is blij dat het meldpunt er na lang aandringen eindelijk komt, ‘maar in feite is het hallucinant dat het zo lang heeft geduurd’.

Extra middelen

In een reactie stelt minister Jo Vandeurzen (CD&V) dat twee pijlers uit het actieplan uit 2016 voor de bescherming van slachtoffers klaar voor uitvoering zijn: de detectie en opvolging van slachtoffers. Daarvoor heeft de Vlaamse overheid middelen vrijgemaakt voor drie extra medewerkers bij Payoke, het referentiecentrum mensenhandel. Ook komt er ondersteuning voor vzw Ne(s)t als initiatief voor laagdrempelige opvang van slachtoffers.

Vandeurzen wijst erop dat zowel in gesloten gemeenschapsinstellingen als in private initiatieven al bijkomende plaatsen zijn gecreëerd voor meisjes die het slachtoffer werden van tienerpooiers.

‘Kansen verprutst’

N-VA-Kamerlid Sophie De Wit vindt dan weer dat justitie faalt. ‘Eerst je enkelband doorknippen. Nadien al na een derde van je straf de gevangenis - met een enkelband - mogen verlaten én je voorwaarden niet naleven. Weer naar de gevangenis, maar opnieuw kom je vervroegd vrij met een enkelband. Hoe ‘vergevingsgezind’ kan justitie eigenlijk zijn?’, vraagt ze zich af. De Wit ziet in deze casus ‘het falen van justitie’.

‘De dader heeft meerdere gunsten van justitie gekregen, maar verprutste die telkens. Ik vind dit onbegrijpelijk. Wat moet je eigenlijk uitspoken vooraleer een straf effectief een straf is? Het strafuitvoeringsbeleid in dit land is rot. Minister Geens heeft daar geen verandering in gebracht’, besluit De Wit.

Amigo

De Antwerpse rapper Soufiane Eddyani kreeg scherpe kritiek voor zijn nummer ‘Amigo’, dat hij drie dagen geleden lanceerde. Eddyani draagt de song op aan zijn vriend Bilal A., die zelf rapt onder de naam Moreno. De man werd in 2016 tot zes jaar cel veroordeeld omdat hij een vijftienjarig meisje in de prostitutie had gedwongen.

In de song vergoelijkt Eddyani de daden van A. Volgens Eddyani zag zijn vriend geen andere uitweg en werd hij ‘gepakt door het systeem’.