Direct naar artikelinhoud
De blok

“‘Echte’ Leuvenaars zien studenten als outsiders. Ze kijken op ons neer”

Siebe Jonckheere.Beeld Fernand Van Damme

Ruim 240.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar de gemoedstoestand bij de blokkers. Vandaag: KU Leuven-student arabistiek Siebe Jonckheere (20)

Heeft uw studentenstad u veranderd?

“Zeker. Ik ben opener geworden. In het middelbaar was ik wat op mezelf. Nu ben ik lid van een studentenkring en heb ik veel nieuwe vrienden.”

“Ik kom uit het West-Vlaamse Veurne, waar iedereen zo’n beetje iedereen kent. Allochtonen? Die zijn er amper. In Leuven kom je in contact met zoveel verschillende nationaliteiten. In mijn opleiding heeft de helft een andere achtergrond. Het is verrijkend om te praten over hun verleden, hun familie.

“Ik heb voor arabistiek gekozen omdat het op het snijpunt van geschiedenis en taalkunde ligt. Ik vind het Arabisch een mooie taal en het Midden-Oosten een interessante regio. De ontwikkelingen daar bepalen de wereldpolitiek van de komende vijftig jaar.”

‘Ik vind dat studenten meer inspraak moeten krijgen’
Siebe Jonckheere

Wat is uw ultieme bloktip?

“Vroeg gaan slapen en veel fruit eten.”

Zijn er dingen die u niet leuk vindt aan het studentenleven?

“‘Echte’ Leuvenaars zien studenten niet als inwoners, maar als outsiders. Ze kijken op ons neer. Je merkt dat op restaurant, op de bus. Ze baseren zich op nieuwsberichten over zatte studenten die vandaliseren. Jammer, want de overgrote meerderheid van ons kent wel haar grenzen, wil wel meebouwen aan een fijne stad.” 

“Daarom vind ik dat studenten meer inspraak moeten krijgen. Ik pleit hier niet voor stemrecht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, maar misschien kan Loko (de koepelorganisatie van alle Leuvense studenten, FVD) de kiezer wel een niet-bindend advies geven?”

Siebe Jonckheere.Beeld Fernand Van Damme

Hoeveel dates hebt u het afgelopen semester gehad?

“Twee.”

Wat is uw meest dierbare bezit hier op kot?

“Mijn laptop. Als die ooit verdwijnt, denk ik dat mijn leven even om zeep is.” 

Wat is uw meest memorabele nacht van het afgelopen semester? 

“Alle uitgaansavonden met mijn groepje vaste vrienden hier. Een uitgebreid relaas kan ik je niet geven, want het is om voorspelbare redenen allemaal wat flou.” (lacht)

Waar wilt u na uw studies terechtkomen?

“Als ik groots mag dromen, wil ik wel een Europese delegatie in een Midden-Oosters land vertegenwoordigen.”

“Ik ben recent in Caïro geweest en als homo heb ik me daar nooit geviseerd gevoeld. Dating-apps gebruik ik wel niet. Homomannen worden erop getraceerd. Al zijn de autoriteiten ook wel zo slim om geen buitenlanders te arresteren, anders hebben ze meteen een internationale politieke rel aan hun been.”

“De Arabische wereld en homorechten staan op gespannen voet, maar in Libanon zie je voorzichtig positieve signalen. Dat stemt me toch een beetje hoopvol.”

‘Als ik een slechte dag heb, moet ik alles dramatiseren’
Siebe Jonckheere

Bent u optimistisch of pessimistisch over België en de wereld?

“Familie en vrienden zeggen altijd dat ik een supergrote pessimist ben, maar zelf zie ik me eerder als een criticus. (lacht) Ik stel altijd alles in vraag. Veel dingen worden als logisch aangenomen en dat accepteer ik niet.”

“Ik kan niet alleen kritisch over de wereld zijn, soms ben ik het ook over mezelf. Dan kan ik een heel slechte dag hebben en moet ik alles dramatiseren. Gelukkig ventileer ik altijd bij mijn beste vrienden, ik krop niet op.”

Hoeveel Tinder-matches hebt u?

“73, maar met de helft praat ik niet.”

Wat is het interessantste wat u het afgelopen semester hebt geleerd?

“Ik ben dus naar Egypte afgereisd en daar heb ik beseft dat de staat van onze wereld er toch erger aan toe is dan we vermoeden. Neem nu het milieu. Hier in België zijn we er fel mee bezig terwijl in Egypte, een land met tien keer zoveel inwoners, letterlijk niemand iets om het milieu geeft. Roken is er nog altijd de norm, afval storten op straat ook. En niemand stelt dat in vraag. Dat vind ik toch deprimerend.”

Hoe ervaart u de blokperiode?

“Vrij van stress. Vrienden vragen me soms: ‘Allee Siebe, hoe kan jij nu niet zenuwachtig zijn voor dit examen?’ Maar waarom zou ik piekeren als ik goed voorbereid ben?”

Siebe Jonckheere.Beeld Fernand Van Damme