Direct naar artikelinhoud
Brexit

Britse parlementsleden bezorgd om brexitprotest: Anna Soubry uitgescholden voor ‘nazi’

Brits parlementslid Anna Soubry.Beeld AFP

De Britse politie is een onderzoek gestart nadat een Conservatief parlementslid door betogers werd uitgescholden voor ‘nazi’. 55 parlementsleden hebben intussen hun bezorgdheid geuit in een brief aan het hoofd van de Londense politie. Ze maken zich zorgen om de veiligheid aan het parlementsgebouw, waar de protesten steeds heviger worden.

Al maandenlang wordt er geprotesteerd aan het Britse parlement, door zowel voor- als tegenstanders van de brexit. Tijdens een interview met de BBC, buiten aan het parlement, was gisteren te horen hoe demonstranten het pro-Europese parlementslid Anna Soubry begonnen uit te schelden.

Soubry onderbrak het interview om te wijzen op de beledigingen die haar naar het hoofd geslingerd werden. Op de achtergrond was duidelijk te horen wat enkele demonstranten riepen: “Soubry is een leugenaar, Soubry is een nazi.”

“Ik heb er bezwaar tegen om een nazi genoemd te worden”, reageerde het parlementslid tijdens het interview. “Dit is onthutsend. Dit is wat er gebeurd is met ons land. Maar laten we proberen verder te gaan en positief te zijn.”

Toen Soubry nadien terug naar het parlementsgebouw ging, werd ze opnieuw belaagd. Het parlementslid was niet te spreken over de reactie van de politie, die niets ondernam.

Lees hieronder verder

Twitter bericht wordt geladen...

Bezorgdheid

De politie onderzoekt intussen of het incident behandeld kan worden als een strafbaar feit. De bezorgdheid bij de parlementsleden over de situatie in de omgeving van het parlementsgebouw neemt in ieder geval toe. Minstens 55 parlementsleden van verschillende partijen ondertekenden een brief aan het hoofd van de politie om hun “ernstige zorgen” te uiten over de “verslechterende openbare orde en veiligheidssituatie”.

De ondertekenaars verwijten de politie en de bevoegde autoriteiten een “gebrek aan coördinatie” en vragen de politie strenger op te treden. “Ondanks garanties dat er actie zou ondernomen worden na een reeks incidenten voor Kerstmis, hebben zich vandaag opnieuw ernstige en goed gedocumenteerde incidenten voorgedaan”, klinkt het. “Het is onaanvaardbaar dat parlementsleden, journalisten, activisten en burgers geconfronteerd worden met scheldpartijen, intimidatie, bedreigingen en potentieel ernstige misdrijven terwijl ze hun werk doen.”