Direct naar artikelinhoud
NMBS

12.000 euro boete: "NMBS negeert problemen van psychisch zieke reizigers"

Bert Anciaux (sp.a).

"Ouders of familie van psychisch zieke kinderen of andere familieleden worden vaak geconfronteerd met sterk oplopende boetes wegens het 'zwartrijden' van deze kinderen en volwassenen. De NMBS beschouwt dit echter als een non-problematiek en treedt enkel repressief op." Dat stelt senator Bert Anciaux (sp.a).

Anciaux stelde een schriftelijke vraag aan minister van Mobiliteit François Bellot (MR), die zich tot zijn grote ontgoocheling beperkte tot het standpunt van de spoormaatschappij.

Anciaux verwijst naar een psychisch zieke jongen die in totaal voor 12.000 euro aan boetes verzamelde wegens zwartrijden op de trein. De jongen is zich van geen kwaad bewust en kampt al geruime tijd met psychische problemen, waarvoor hij in behandeling is. Maar de openbare vervoersmaatschappij wil van geen wijken weten en vordert de totale som via het gerecht. De ouders vrezen dat ze hun woonst zullen moeten verkopen om de boete en de gerechtelijke kosten te kunnen betalen.

De NMBS stelt dat documenten van psychiaters niet in aanmerking genomen worden bij vragen om bij vaststelling van zwartrijden de boete ongedaan te maken of te verminderen. "De enige situatie die in aanmerking wordt genomen, is die waarbij de onregelmatige reiziger onder de bescherming van de wet tot bescherming van de maatschappij is geplaatst", citeert Bellot de openbare vervoersmaatschappij in zijn antwoord.

Bert Anciaux pleit ervoor dat de NMBS en alle regionale vervoersmaatschappijen hierover een gedragscode uitwerken en een beleid ontwikkelen. Psychiatrische patiënten mogen voor de sp.a'er niet behandeld worden zoals andere 'zwartrijders'.