Direct naar artikelinhoud
Molenbeek

Burgemeester van Molenbeek wil onder andere “meer concerten organiseren” om rellen tegen te gaan

Molenbeeks burgemeester Catherine MoureauxBeeld BELGA

Volgens de burgemeester van Molenbeek Cathérine Moureaux (PS) waren er wel degelijk voldoende agenten gemobiliseerd op oudejaarsnacht. In Terzake spreekt ze van een onderfinanciering van de politiezone en een “oproerklimaat”. Opvallend: ze stelt voor om  onder andere “meer concerten te organiseren” om rellen te vermijden.

“Ik wil eerst de politieagenten en de hulpdiensten bedanken”, zegt Moureaux. “Hun effectieve interventie was voldoende krachtig om de rellen aan te pakken in dertig minuten.” Volgens de burgemeester zijn de rellen het gevolg van een “oproerklimaat” zoals bij de “gele hesjes”. Ook is de politiezone volgens haar verwaarloosd door het federale niveau.

Moureaux suggereert dat Molenbeek in de toekomst beter zelf een nieuwjaarsfeest zou moeten organiseren. “Als wij geen feest organiseren, maken de jongeren hun eigen feest. Zo escaleert het en wordt het iets anders”, zegt ze. “Misschien moeten we meer concerten organiseren.”

Ook op vlak van onderwijs moet er volgens Moureaux een tandje bijgestoken worden.

Burgerlijke partij

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek stelt zich burgerlijke partij tegen de oproerkraaiers die tijdens de jaarwisseling winkels plunderden en brandweerlui aanvielen. 

“De gemeente staat erop om er alles aan te doen om recht te doen geschieden en de verantwoordelijken van deze onaanvaardbare daden te straffen, omdat wij van mening zijn dat deze niet ongestraft kunnen blijven”, zei burgemeester Moureaux eerder in een persbericht.

De burgemeester stelt nog dat het ook om een maatregel van de burgers gaat. Ze vraagt alle benadeelde personen om zich bij de klacht aan te sluiten. “Net als de gemeentelijke verantwoordelijken zijn de inwoners van mening dat ze ernstige morele schade hebben geleden”, aldus nog de burgemeester. Het geweld “bezoedelde het imago van hun gemeente”.

Het geweld leidde tot aanzienlijke kosten voor de gemeente en de inwoners, van wie bezittingen ernstig werden beschadigd. 

Op oudejaarsnacht gingen in Molenbeek verschillende auto’s in vlammen op.Beeld Amias Stijn Tshibangu Ngalula

Fusie van politiezones

Door zich burgerlijke partij te stellen, verkrijgt de gemeente de middelen om eventueel verdere onderzoeken aan te vragen, klinkt het. “Dit is bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat alles onderzocht zal worden en dat een maximum aantal daders geïdentificeerd en vervolgd zal worden”, aldus nog de gemeente.

Bij de relletjes in de wijk Zwarte Vijvers werden vier politievoertuigen en twee brandweerauto’s geviseerd. Vier agenten raakten lichtgewond bij de incidenten. Verschillende handelszaken liepen schade op. Een apotheek werd geplunderd. De incidenten leidden tot een twintigtal administratieve aanhoudingen en twee gerechtelijke aanhoudingen.

Ook andere gemeenten waren geconfronteerd met onlusten, wat het debat over de fusie van de politiezones in de hoofdstad opnieuw op gang bracht.