Molenbeek zal klacht indienen tegen de relschoppers

Er werden auto’s in brand gestoken in Molenbeek tijdens oudejaarsnacht. © Stijn Tshibangu - Ngalula

Sint-Jans-Molenbeek kreeg te maken met een woelige oudejaarsnacht, relschoppers plunderden winkels en staken auto’s in brand. De gemeente heeft beslist om zich burgerlijke partij te stellen na de vernielingen.

mg

De burgemeester en de schepenen van Molenbeek zullen zich burgerlijke partij stellen tegen de relschoppers, omdat niet alleen privé-eigendommen werden vernield, maar ook publiek domein. ‘Het bestuur wil er alles aan doen om de relschoppers voor het gerecht te brengen’, zegt burgemeester Catherine Moureaux (PS). ‘Ik nodig alle gedupeerden uit zich aan te sluiten bij onze klacht.’

Na de rellen werden 25 personen opgepakt. Twee jonge mannen werden gerechtelijk aangehouden en de politie analyseert de beelden om de keetschoppers te kunnen identificeren. Op basis daarvan kunnen nog aanhoudingen gebeuren.

Verschillende politici reageerden verontwaardigd op de rellen in Molenbeek. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) wil dat er snel werk wordt gemaakt van een verkennend onderzoek naar wat er mogelijk fout is gelopen bij de politiediensten op oudejaarsnacht. ‘Dat moet op korte termijn duidelijk maken of er redenen zijn om in de politiezone Brussel-West een toezichts- of opvolgingsonderzoek uit te voeren’, zegt Bracke. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem (CD&V), pleit voor een eengemaakte politiezone voor Brussel om rellen beter te kunnen aanpakken.