Molenbeek stelt zich burgerlijke partij tegen vandalen

© BELGA

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek zal zich burgerlijke partij stellen tegen de vandalen die tijdens oudejaarsnacht gewelddadigheden hebben gepleegd op het grondgebied. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen dinsdagochtend in een speciale zitting unaniem beslist.

LEES OOK. Jonge Molenbekenaars reageren zelf geschokt op rellen oudejaarsnacht: “Verantwoordelijkheid van ouders is zeer groot”

“De gemeente staat erop om er alles aan te doen om recht te doen geschieden en de verantwoordelijken van deze onaanvaardbare daden te straffen, omdat wij van mening zijn dat deze niet ongestraft kunnen blijven”, zegt burgemeester Catherine Moureaux dinsdag in een persbericht.

Ook burgers gevraagd

De burgemeester stelt dat het ook om een maatregel van de burgers gaat. Ze vraagt alle benadeelde personen om zich bij de klacht aan te sluiten. “Net als de gemeentelijke verantwoordelijken zijn de inwoners van mening dat ze ernstige morele schade hebben geleden”, aldus nog de burgemeester. Het geweld “bezoedelde het imago van hun gemeente”.

Het geweld van oudejaarsnacht leidde tot aanzienlijke kosten voor de gemeente en de inwoners, van wie bezittingen ernstig werden beschadigd. “Naast de plundering van verschillende winkels en het in brand steken van auto’s, werden stadsmeubilair en een gebouw van de gemeente ernstig vernield”, aldus nog de gemeente.

LEES OOK. Voor honderdduizenden euro’s schade na rellen op oudejaarsnacht. Wie gaat hiervoor betalen?

Door zich burgerlijke partij te stellen, verkrijgt de gemeente de middelen om eventueel verdere onderzoeken aan te vragen, klinkt het. “Dit is bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat alles onderzocht zal worden en dat een maximum aantal daders geïdentificeerd en vervolgd zullen worden”, aldus nog de gemeente.

Bij de relletjes in de wijk Zwarte Vijvers werden vier politievoertuigen en twee brandweerauto’s geviseerd. Vier agenten raakten lichtgewond bij de incidenten. Verschillende handelszaken liepen schade op. Een apotheek werd geplunderd. De incidenten leidden tot een twintigtal administratieve aanhoudingen en twee gerechtelijke aanhoudingen.

Ook andere gemeenten waren geconfronteerd met onlusten, wat het debat over de fusie van de politiezones in de hoofdstad opnieuw op gang bracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen