Direct naar artikelinhoud
Duitsland

20-jarige verdacht van hacken gegevens van honderden Duitse politici: “Ergernis als motief”

Ook bondskanselier Angela Merkel werd getroffen.Beeld AFP

In Duitsland wordt een 20-jarige jongeman verdacht van de grootschalige hack van persoonlijke gegevens van Duitse politici. De jongeman noemt ergernis over uitspraken van de politici als motief voor zijn daden.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werden zo’n duizend politici, prominenten en journalisten door de hack getroffen. In ongeveer vijftig gevallen is de schade omvangrijk door privégegevens, chatgesprekken, foto’s en andere correspondentie die op straat werden gegooid.

De dader? Een 20-jarige student uit de westelijke deelstaat Hessen die nog bij zijn ouders woont. Een opleiding als informaticus heeft hij niet. De kennis voor het hacken van de persoonlijke gegevens bracht hij zichzelf bij.

In een verhoor heeft de jonge verdachte aangegeven dat hij alleen handelde. Hij ergerde zich naar eigen zeggen over uitspraken van zijn slachtoffers. Er zijn geen aanwijzingen dat hij handlangers had.

Vrije voeten

De jongeman werd afgelopen weekend opgepakt, maar is sinds gisterenavond opnieuw op vrije voeten omdat er geen redenen zijn om hem langer vast te houden, zoals het gevaar dat hij de benen zou nemen.

“Hij heeft geen gerechtelijk verleden, heeft berouw getoond en is mogelijk onbedachtzaam of lichtzinnig geweest”, aldus Georg Ungefuk van het centrale punt ter bestrijding van internetcriminaliteit (ZIT) van het Openbaar Ministerie in Frankfurt. Mogelijk volgt een sanctie binnen het kader van het jeugdstrafrecht of opvoedkundige maatregelen.

Het onderzoek naar het datalek gaat weliswaar voort. In beslag genomen computers en datadragers worden momenteel volledig uitgevlooid.

Ook Merkel getroffen

Onder meer bondskanselier Angela Merkel werd getroffen, alsook Duits president Frank-Walter Steinmeier, voorzitter van de Groenen Robert Habeck, en tv-moderator Jan Böhmermann. Het bewuste datalek raakte vrijdag bekend, hoewel de meeste info in de weken vooraf via Twitter-account ‘_0rbit’ werd gelekt. Het account is offline gehaald.