© Sporta

Zomerkampen hebben steeds breder aanbod: “Bouwen met 3D-printer of alpaca knuffelen”

Het jaar is nog maar pas begonnen, maar ouders met kinderen gaan al op zoek naar een zomerkamp voor zoon- of dochterlief. Dit weekend starten de inschrijvingen voor de gegeerde zomerkampen van Kazou, de jongerenvakanties van de CM. Sporta en de Gezinsbond hebben hun aanbod al eerder uitgerold. “Je moet tegenwoordig een breed aanbod hebben. Van het verzorgen van alpaca tot ontsnappen uit een escaperoom.”

malu

Volgens een enquête van de Gezinsbond bezorgt de lange zomervakantie de meeste gezinnen een ingewikkelde puzzel. Acht op de tien ouders rekenen op de grootouders voor opvang in de zomer. Als die niet beschikbaar zijn, is er nog altijd het zomerkamp. Maar dat aanbod is divers en niet onbeperkt en zorgt voor keuzestress in het begin van het jaar. Zeven op de tien ouders maken in de zomer gebruik van kampen zonder overnachting. Drie op de tien Vlaamse ouders kiezen voor kampen mét overnachting.

Katrijn Mellemans van AFYA, de jeugddienst van de Gezinsbond, zegt dat de keuzestress bij ouders voor zomerkampen niet nodig is. “Er zijn inderdaad kampen die wat sneller vollopen, maar het is nog perfect mogelijk om een leuk kamp te vinden één week voor het kamp begint.” Bij AFYA hebben ze dit jaar een paar nieuwigheden. “Dit jaar doen we voor het eerst een kamp voor autistische kinderen in Limburg, maar die inschrijvingen zijn al afgelopen. Omdat het kinderen zijn die speciale aandacht nodig hebben, konden er maar 15 deelnemers per kamp meedoen.”

In het gewone aanbod verwacht Mellemans geen file. “We hebben een paar hele leuke kampen. Zo is er een escaperoom-kamp, waarbij kinderen via puzzels en het kraken van codes uit een locatie moeten raken. Bij de 3D-experience werken we met een 3D-printer en uiteindelijk gaan we ook bouwen met 3D-items. In Brussel is er zelfs een raketkamp. Gevolgd door een lancering aan het eind van de vakantie.”

Alpaca knuffelen

© afya/sporta

Om de drukte te spreiden, zijn ze bij Sporta al begin december gestart met de inschrijvingen. “Zo’n 20 procent van de deelnemers heeft al een kamp gevonden”, zegt Bart Vandegaer. “Dat kan zonder digitale wachtrij en met onmiddellijke bevestiging. Dit weekend verwachten we wel nog een piek. Het is klassiek dat er deze week op de speelplaats over de zomerkampen wordt gesproken. Er zijn ook veel leuke alternatieven voor de klassieke kampen. We hebben een escaperoom-, vlog-, comedy- en cheerleaderkamp. Er is zelfs een verblijf op een alpacaboerderij waar kinderen alpaca’s kunnen knuffelen of ermee praten of gaan wandelen. Voor het eerst is er ook een samenwerking met Volleybalclub Greenyard in Maaseik.”

De grootste speler in Vlaanderen is Kazou, de vakantieorganisatie van de Christelijke mutualiteit. Vorig jaar werd daar het boekingsrecord verbroken met 45.000 vakantiegangers en zaten er op piekmomenten 6.000 bezoekers tegelijk op de website. “Mensen maken nu al een profiel aan op de website en kunnen al een optie aanduiden”, zegt Benjamin Vandervoort. Dan gaat het sneller dit weekend. We verwachten 35.000 boekingen en daarom hebben we 15 à 20 vrijwilligers en extra servers ingezet. Vanaf nu kun je ook maar één vakantie per kind boeken. Op die manier willen we iedereen evenveel kans geven.”

Bij Kazou zijn de buitenlandse vakanties voor jongeren vanaf 10 à 11 jaar nog steeds erg populair. “In de categorie tot 18 jaar doen Spanje, Kroatië en Italië het goed. Jongeren zoeken net als hun ouders graag de zon op. Maar we hebben een aanbod voor iedereen en vinden altijd nog wel een leuke plek.”