Direct naar artikelinhoud
Sneeuwval Alpen

Hoogste sneeuwalarm in Oostenrijk: tot twee meter extra sneeuw verwacht, risico op lawines hoog

Een toerist probeert zijn auto sneeuwvrij te maken in Filzmoos.Beeld AP

Het einde van de sneeuwchaos in Oostenrijk is nog niet in zicht. Morgen komt er alweer een nieuw pak sneeuw bij. De autoriteiten hebben het hoogste sneeuwalarm afgekondigd en steeds meer skigebieden sluiten omdat de veiligheid van de skiërs niet meer kan worden gegarandeerd.

Het blijft massaal sneeuwen in grote delen van Oostenrijk (vooral het noorden en het centrum van het land). De kans op lawines is hoog en brandweerlieden en bergredders moeten continu doorwerken - vaak met gevaar voor eigen leven.

Voor de tweede keer in slechts vier dagen tijd verhoogde de Oostenrijkse weerkundige dienst (ZAMG) het sneeuwalarm naar het hoogste niveau (code rood). Tot donderdag verwacht meteoroloog Alexander Ohms 20 tot 60 centimeter verse sneeuw aan de noordkant van de Alpen, en tot een meter in de bergen. En als het ook daarna nog blijft sneeuwen, behoort twee meter tot de mogelijkheden.

De grote hoeveelheden extra sneeuw zullen de situatie ter plaatse nog verslechteren. Aan de ene kant zal het risico op lawines blijven stijgen, aan de andere kant is de kans op ontwortelde bomen groot door het dik pak sneeuw in combinatie met sterkere windvlagen. Dit zou nog meer weg- en spoorafsluitingen veroorzaken, net als  problemen met de stroomvoorziening. Het is nog maar de vraag hoeveel meer sneeuw de daken zullen kunnen dragen.

De sneeuw krijgt bovendien onvoldoende tijd om zich vast te hechten aan de oudere sneeuw, en in combinatie met de regen halverwege december en de felle wind zorgt dat nu voor gevaarlijke situaties. Het lawinegevaar is in de meeste regio’s dan ook gestegen tot het een na hoogste niveau, meldt NoodweerBenelux.

Mannen verwijderen de sneeuw van het dak in Filzmoos.Beeld REUTERS

De gouverneur van Tirol houdt legerhelikopters klaar voor een mogelijk worstcasescenario, waarbij er de komende dagen twee meter extra sneeuw zal vallen en er mensen zullen moeten ontzet worden.

Elf toeristen gered

Reddingswerkers hebben in de bergen ten zuiden van Salzburg elf toeristen uit een volkomen ingesneeuwde ‘Almhütte’ gered. Dat is een afgelegen houten bewoonbare berghut die ook wordt verhuurd. De toeristen uit München hadden al dagen geen stroom meer en raakten door de voorraden heen toen ze vertwijfeld het alarmnummer belden.

De burgemeester van de betrokken gemeente Sankt Koloman liet ‘bergredders’ uitrukken om de gasten uit hun benarde positie te bevrijden. Met veel moeite maakten ze een toegangsweg vrij van sneeuw en door de sneeuwmassa omgevallen bomen. Ze hadden door de duisternis maandag ook moeite de ‘Almhütte’ te vinden. De Duitse bezoekers zijn om veiligheidsredenen in kleine groepjes door reddingswerkers naar het dal geleid. Reservisten van de plaatselijke reddingsdienst hebben ook de auto’s van de toeristen getraceerd en uitgegraven, zodat ze aan de terugreis konden beginnen.

In Oostenrijk zijn al vijf mensen omgekomen door het aanhoudende noodweer.

Ook regio Salburg ontsnapte niet aan het dikke sneeuwtapijt.Beeld AFP

Beieren

In de Duitse deelstaat Beieren is de situatie al niet veel beter. Het Zuid-Duitse Miesbach is door de autoriteiten uitgeroepen tot ‘rampgebied’ vanwege de aanhoudende sneeuwval en de ontwrichting van het openbare leven. De ‘Katastrophenfall’ geldt in ieder geval tot vrijdag en voor de gehele regio Miesbach, een onderdeel van Beieren met 93.000 inwoners en een oppervlakte van ruim 860 vierkante kilometer.

Ook een dik pak sneeuw in Siegsdorf, Beieren.Beeld EPA

Scholen zijn dicht, het is volgens het bestuur van de regio te gevaarlijk om naar school te gaan. Tal van wegen zijn afgesloten, stoepen en wandelpaden worden niet meer sneeuwvrij gehouden omdat voorrang wordt gegeven aan rijwegen. Door het loodzware sneeuwdek breken takken makkelijk af en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Lokale media spreken van sneeuwchaos. De maatregel is ook bedoeld om de verschillende diensten meer gecoördineerd met elkaar te laten samenwerken. Door de sneeuw zijn in Beieren al meerdere mensen om het leven gekomen.

Op tal van plaatsen zijn de pistes uit voorzorg gesloten wegens te veel sneeuw. Op de bomen ligt ondertussen extreem veel sneeuw waardoor het gevaar bestaat dat ze omvallen en op de pistes terechtkomen. Ook de sterke windvlagen vormen een probleem, dat is bijvoorbeeld het geval in de omgeving van de Zugspitze. In Garmisch-Partenkirchen zijn de pistes wel open. Daar wordt elke morgen het lawinerisico in kaart gebracht. Het is afwachten hoe de situatie daar zal evolueren, klink het.

Siegsdorf, Beieren.Beeld EPA

Zwitserland, Frankrijk en Italië

De sneeuwchaos werd Zwitserland, Frankrijk en Italië tot nu toe bespaard, maar daar komt vanaf vandaag verandering in. De enorme ‘sneeuwdump’ zal zich uitbreiden naar met name Zwitserland en Frankrijk. Daarbij gaat het ook  hard tot stormachtig waaien, waardoor de condities op de pistes verre van ideaal zullen zijn.