Coalitie met ex-Vlaams Belang-lid legt eed af ondanks CD&V-protest

Orry Van de Wauwer en Nahima Lanjri (CD&V) © rr

De omstreden coalitie in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, die afhangt van de steun van An Van Uffelen, verkozen op de lijst van Vlaams Belang en daarna onafhankelijk geworden, heeft dinsdagavond de eed afgelegd. Dit ondanks scherp protest van prominente CD&V’ers zoals Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer, federaal parlementslid Nahima Lanjri en Antwerps gemeenteraadslid Sam Voeten.

DH, EVW

Eerst was er dinsdagmiddag een felle oproep van Jong CD&V-Antwerpen: 'Deze constructie kunnen wij als jonge christendemocraten absoluut niet aanvaarden, een mening die breed binnen de partij wordt gedeeld.' De constructie in kwestie is de coalitie in BeZaLi met N-VA (zes zetels), CD&V (1 zetel) en die ene onafhankelijke van An Van Uffelen, wat leidt tot een meerderheid met nipt één zetel (8 op 15 in totaal).

In het zog van Jong CD&V verklaarden vervolgens Orry Van de Wauwer, Nahima Lanjri en Sam Voeten dat voor hen het cordon sanitaire in het district de facto doorbroken is en dat de meerderheid te krap is.

Uit partij zetten

Orry Van de Wauwer zei net als Jong CD&V-Antwerpen dat klacht moet worden ingediend bij het provinciale bestuur van de CD&V als de lokale CD&V-mandatarissen doorgaan met de coalitie. 'Het provinciebestuur heeft de bevoegdheid om deze mensen te schorsen of in het uiterste geval uit de partij te zetten.'

Van de Wauwer betreurt dat de lokale CD&V-afdeling de partij voor voldongen feiten heeft geplaatst. 'De akte voor de coalitie is al rond nieuwjaar getekend. Zijn bij hen dan geen alarmbellen afgegaan over Van Uffelen? Zij was toch verkozen op de lijst van Vlaams Belang en heeft daarna dubbelzinnige verklaringen afgelegd daarover.'

Andere oplossing

Nahima Lanjri hield het dinsdagmiddag nog bij ‘een ernstige waarschuwing’. 'Het is kiezersbedrog dat iemand een mandaat krijgt van Vlaams Belang-kiezers en dan plots onafhankelijke wordt', zegt ze. 'An Van Uffelen blijft bovendien zeggen dat ze in haar hart voor het Vlaams Belang blijft. Filip Dewinter zei zondag dat het allemaal in onderling overleg is gebeurd en zij heeft dat nog niet tegengesproken. Bovendien is de meerderheid veel te krap, met maar één zitje. Daarom vind ik dat er een andere oplossing moet komen, met een breder gedragen coalitie.'

Die andere oplossing kan dan een coalitie zijn met PRO2040, de lijst van socialisten en ongebonden kandidate, die vier zetels haalde. Zij wilden eerst niet in een coalitie met de CD&V, maar hebben nu toch een opening gemaakt.

Het algemene CD&V-standpunt werd dinsdag in de loop van de dag niet meteen duidelijk. De woordvoerder van voorzitter Wouter Beke verwees naar Kris Peeters, die over deze zaak tot nu altijd de spreekbuis is geweest. Kris Peeters liet nog niet van zich horen.

De N-VA steunt burgemeester Carl Geeraerts en zijn coalitie. Eerder had de partij vragen gesteld over de krappe meerderheid en de betrouwbaarheid van An Van Uffelen als stabiele partner. An Van Uffelen zelf zou volgens de N-VA duidelijk afstand nemen van het Vlaams Belang, 'waar ze al twee jaar geen lidgeld voor betaald heeft'.

De lokale Vlaams Belang-voorzitter zegt dan weer dat Van Uffelen haar lidkaart nog altijd niet heeft teruggegeven.