© Dick Demey

Roemeense straathondjes al half jaar in asiel Ophoven: “Factuur blijft oplopen”

Enkele Roemeense straathondjes zitten al sinds juni in het dierenasiel in Ophoven. Inspecteurs van het FAVV hadden dertien honden in beslag genomen omdat ze een ongeldig paspoort hadden en uit land kwamen dat niet vrij is van hondsdolheid. “Dat beslag kon pas worden opgeheven als onderzoek had aangetoond dat de honden geen hondsdolheid hadden. Alleen was onduidelijk wie voor die kosten moest opdraaien. Toen die patstelling bleef aanhouden, zijn we via Facebook met een inzamelactie gestart. Net voor Kerstmis hadden we het nodige geld en konden we de meeste ‘vrijkopen’. Maar vijf van die hondjes zitten hier nog”, zegt Sofie Cnudde van vzw Dieren in Nood.

Mireille MAES

De opvangcapaciteit in het asiel van Ophoven is sinds de inbeslagname van de ‘Roemeentjes’ ruim overschreden. De mensen van het asiel gingen ervan uit dat de hondjes er maar een paar weken zouden blijven. “En inderdaad, Dierenwelzijn gaf de dieren snel vrij. Maar ze ergens plaatsen kon niet, omdat het FAVV wegens het hondsdolheidsverhaal meteen daarna beslag op de dieren liet leggen. Wat volgde, was een lange procedureslag over wie ging opdraaien voor de kosten om de hondjes aan geldige papieren te helpen. Daar waren bijvoorbeeld allerlei bloedafnames en onderzoeken voor nodig. Bij Dierenwelzijn kon ik niet meer terecht. Voor hun was het verhaal afgelopen. De eerste eigenares kon de factuur niet betalen. En bij het FAVV verwezen ze telkens opnieuw door naar die vrouw”, zegt Sofie Cnudde.

Onkosten

Ook al liepen de kosten voor de vzw hoog op, toch lieten ze de nodige onderzoeken uitvoeren, ondanks de beperkte financiële ademruimte. “We hoopten dat de inbeslagname zou worden opgeheven, eens was aangetoond dat de honden hondsdolheidsvrij waren en we de nodige papieren hadden. Dan zouden de dieren kunnen worden geplaatst. Maar het labo weigerde de resultaten te geven zolang de rekening niet betaald was. Opnieuw wilde niemand voor de kosten opdraaien. Uiteindelijk hebben we dan via Facebook een oproep gedaan. Daar hebben gelukkig heel snel mensen op gereageerd. Voor Kerstmis konden we ze vrijkopen.”

Op één na kregen alle honden een geldig paspoort en enkele zijn intussen geadopteerd. “Vijf hondjes zitten hier nog altijd. Heel jammer voor de dieren, maar ook voor ons blijft het moeilijk. Zolang die ‘Roemeentjes’ hier zitten, kunnen wij geen andere honden opvangen. En de factuur blijft oplopen. Een rekening van intussen toch een paar duizend euro, waarvan we niet weten of ze ooit wordt betaald. Ik begrijp dat het FAVV beslag legt op dieren. Maar zo lang? En zonder enige financiële tegemoetkoming naar de asielen? Dan wordt het heel moeilijk voor ons. Want het geld komt niet zomaar uit de lucht gevallen”, besluit Cnudde.

Bij het FAVV gingen ze het dossier nog eens bekijken voor ze wilden reageren.