Direct naar artikelinhoud
Opvoeding

"Anderhalf uur tv per dag vind ik al veel": zo gaan ouders om met de schermtijd van hun kinderen

Nele met haar kinderen Helder en Hazel.Beeld Tine Schoemaker

Er is weinig bewijs dat schermtijd funest is voor kinderbreinen. Dat wijst een nieuwe studie uit. Maar toch nemen veel ouders maatregelen om ervoor te zorgen dat hun kinderen niet alléén aan tv, smartphone of tablet gekluisterd zitten.

“Boekjes lezen in plaats van naar Ketnet kijken”

"Tijdens een glampingvakantie in Friesland merkten we dat we onze schermen best konden missen", zegt Nele (32), mama van Helder (6) en Hazel (2). "Dus hebben we onze tv nadien zelfs weggedaan." De kinderen waren daar eerst niet mee opgezet. "Maar zodra we de tv-kast hadden omgebouwd tot boekenkast, gingen ze boekjes lezen in plaats van naar Ketnet kijken."

Sinds kort staat de televisie opnieuw in de woonkamer. "We wilden eens een cinema-avond organiseren, maar een beamer op de laptop aansluiten bleek zo'n gedoe dat we de tv gewoon hebben teruggezet." Nu gelden er wel strikte afspraken over de schermtijd. Vooral dochtertje Hazel heeft het daar wel moeilijk mee. "Als ze moe is, vraagt ze al snel om tv te kijken. Dat laten we natuurlijk niet altijd toe."

Het gezin probeert vaker samen te koken, een gezelschapsspel te spelen of te tekenen. In het weekend trekken ze graag naar buiten, op fietstocht of naar de dierentuin. "Zolang we maar niet de hele tijd in de zetel hangen."

De kinderen kijken nog ongeveer een halfuurtje per dag naar Ketnet. De iPad gebruiken ze enkel om muziek te beluisteren of om schoolwerk te maken op het leerplatform Bingel.

Schadelijk of niet, Nele blijft voorzichtig met de schermen in haar huis. "Ik blijf me afvragen of die schermtijd wel goed is voor de nachtrust." Hazel slaapt niet zo goed, al was dat ook zo toen de televisie er niet meer was. "Op sommige zenders knalt het van de kleuren en roepen ze erop los. Als ik er al nerveus van word, wat moet dat dan voor de kinderen zijn?”

“Anderhalf uur televisie per dag vind ik al veel”

Jasmine Coen (40), moeder van Wilson (2)

Als bewust alleenstaande moeder had Jasmine zich voorgenomen om haar zoontje Wilson (2) niet te snel voor het scherm te zetten. "Ik ging mijn kind wel zelf kunnen entertainen, dacht ik." Toch bleek het soms de gemakkelijkste optie om te kunnen koken of in de douche te springen zonder gezelschap. Wilson kijkt elke dag zowat anderhalf uur televisie.

"Ik vind dat al veel voor een jong kind", zegt Jasmine. "Een uurtje Ketnet wordt al snel monotoon." De jonge mama gaat daarom gericht op zoek naar films of series op Netflix waarvan Wilson per dag een of twee afleveringen mag bekijken. "We kijken bijvoorbeeld naar Motown Magic, wat ik zelf ook leuk vind omwille van de muziek."

'Ik wil vooral dat hij zijn kinderlijke fantasie gebruikt. Zoals wanneer hij me komt redden uit de keuken als 'borstelridder'' Jasmine CoenBeeld Tine Schoemaker

Dat Wilson last zou hebben van die schermtijd, merkt ze niet. "Hij slaapt redelijk goed en ik troost me met de gedachte dat we in het weekend veel samen doen." Op zaterdag gaan ze zwemmen, op zondag turnen en in de bib lenen ze geregeld boekjes uit. "Ik wil vooral dat hij zijn kinderlijke fantasie gebruikt. Die steekt nog vaak de kop op als hij me komt redden uit de keuken als 'borstelridder' met zijn bezemsteel in de aanslag."

Jasmine kocht laatst nog een Jooki, een muziekbox zonder scherm. Wilson hoeft enkel een poppetje op de speaker te plaatsen dat is gelinkt aan een playlist van Jasmines Spotify-account. "Ik heb daar bewust in geïnvesteerd, zodat hij niet op de iPad naar muziek moet zoeken."

“Anderhalf uur televisie per dag vind ik al veel”
Beeld Tine Schoemaker