Waarom viseren de Russen uitgerekend België?

Het welles-nietesspelletje tussen ons land en Rusland over de eventuele Belgische betrokkenheid bij een luchtaanval in Syrië duurt nu al dagen. Waarom haalt het grote Rusland eigenlijk uit naar het kleine België? Want uiteindelijk nemen tal van landen deel aan de internationale coalitie tegen terrreurgroep IS in Syrië.

Algemeen komt het Moskou goed uit een rel te creëren rond de verantwoordelijkheid voor "collateral damage" (burgerslachtoffers, nvdr.) bij luchtaanvallen in Syrië. Rusland krijgt zelf veel kritiek vanuit het Westen voor de vele burgerslachtoffers die vallen bij bijvoorbeeld bombardementen op de stad Aleppo. Een soort bliksemafleider, met andere woorden. 

Daarnaast zijn er ook enkele verklaringen te bedenken voor het feit dat Moskou net ons land beschuldigt. Brussel is namelijk de Europese hoofdstad, en er is trouwens net nu een Europese top van staatshoofden en regeringsleiders aan de gang. Laten we ook niet vergeten dat in onze hoofdstad ook het hoofdkwartier van de NAVO is gevestigd. 

Aanval op Klein Duimpje als breekijzer?

Ons land heeft inderdaad zes F-16's in Jordanië gestationeerd, van waaruit het deelneemt aan de internationale coalitie tegen IS, zowel in Irak als in Syrië. In die coalitie zitten ook grote kleppers als de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Saudi Arabië.

Daarnaast is ook Rusland actief tegen IS, maar dan wel als bondgenoot van de Syrische regering, en met die laatste partij heeft het Westen liefst geen uitstaans. De rol van Moskou in Syrië is dubieus. Russische vliegtuigen worden inderdaad ingezet tegen IS, maar vallen ook stellingen van andere Syrische rebellengroepen aan: vijanden van bondgenoot Assad die ook steun genieten van het Westen.

De pijlen op het kleine België richten kan voor de Russen een handige tactiek zijn om de internationale coalitie wat uiteen te spelen.

Makkelijk slachtoffer wegens gebrek aan transparantie?

Ons land is zowat het minst transparante land van de westerse coalitie. Brussel geeft bewust geen informatie vrij over militaire operaties in Syrië en Irak: kwestie van te vermijden dat onze kleine groep gevechtspiloten en hun familie hier geviseerd worden door IS. We weten dat er in de gemeenschap van onze gevechtspiloten al minstens één geval van bedreiging is geweest. Al moeten we hierbij ook vermelden dat bijvoorbeeld Nederland of de VS wel meer communiceren.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zegt dat hij zich van zijn informatieplicht kwijt door de commissie Defensie van de Kamer in te lichten, zij het achter gesloten deuren. Op die manier kunnen de vertegenwoordigers van het volk volgens hem de nodige controle uitoefenen. Controle door onafhankelijke media is voor hem een brug te ver.

Mogelijk is ons land net daardoor kwetsbaar voor wat minister Vandeput een Russische desinformatiecampagne noemt. Doordat België niet communiceert over de operaties in Syrië en Irak, kán Vandeput een mogelijk vals verhaal van Moskou niet ontkrachten.

Meest gelezen