"Grote ongerustheid bij Bombardier-personeel in Brugge"

De aankondiging tot herstructurering bij Bombardier veroorzaakt grote ongerustheid bij het personeel in Brugge, zegt Luc Logghe van ACV Metea. "Ik vrees dat er acties van het personeel zullen komen."

De Canadese vliegtuig- en treinconstructeur kondigde eerder vandaag aan dat het tegen eind 2018 wereldwijd 7.500 jobs gaat schrappen. Het is al de tweede keer in acht maanden dat Bombardier jobverlies aankondigt. Maar het is nog niet duidelijk in welke mate de enige Belgische vestiging, in Brugge, getroffen zal worden door de beslissing.

"Er is nu een ondernemingsraad bezig. Maar ik vrees dat de ontgoocheling bij het personeel erg groot is", aldus Logghe. In de namiddag is al het personeel in staking gegaan. In principe gaat het personeel maandag weer aan het werk. 

Logghe benadrukt dat er sinds begin dit jaar, na de aankondiging van de vorige herstructurering, nochtans al heel wat mensen vertrokken zijn bij Bombardier in Brugge. "Een tachtigtal mensen hadden aangegeven dat ze op vrijwillige basis willen vertrekken, maar die zijn nu nog niet allemaal vertrokken. Daarnaast waren er ook een vijftiental gedwongen ontslagen."

"Met de M7 (de dubbeldeksrijtuigen van de NMBS) hebben we wel een grote bestelling binnen", zegt Logghe nog. "Maar die garandeert werk voor maar 65 procent van het personeel. Het is dus van belang dat er nog bestellingen bijkomen."

Meest gelezen