Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Remco Evenepoel (18) tempert zelf verwachtingen: “Laat me rustig groeien”

'Laat me rustig groeien. Wennen aan de harde wetten van het profpeloton. De weg is lang, ik moet nog veel leren. Opnieuw leren winnen, zelfs.’Beeld BELGA

'The cub of the Wolfpack', de welp van de wolvenroedel, stuurt een klaar en duidelijke boodschap de wereld in. “Laat me rustig groeien”, smeekt Remco Evenepoel. De zegen van tweevoudig Tour-winnaar Alberto Contador heeft hij alvast.

Daar stond hij, the new kid in town. Omzwermd door tientallen journalisten en cameraploegen. Allemaal wilden ze wel iets van Remco Evenepoel. De jongste renner van het team én de UCI WorldTour onderging het met de hem kenmerkende cool en flair. "Best fijn, al die aandacht. Het geeft aan dat ik iets beteken. Toch probeer ik het zo goed mogelijk van me af te laten glijden. En me vooral te concentreren op wat er écht toe doet." 

De steeds terugkerende orde van de dag, bedoelt Evenepoel. "Trainen, eten, rusten. Het regime van de topsporter, dat ik mezelf voor een stuk al oplegde als junior. Maar nu nog in iets extremere mate. 'Zalig, dit leven.’"

‘Contador is overtuigd dat ik het kan maken’

Doelen en dromen

Wat we van hem mogen verwachten in zijn vuurdoopseizoen bij de grote jongens? Niets, cru gesteld. Evenepoel viel niet één keer uit zijn rol. "Laat me rustig groeien. Wennen aan de harde wetten van het profpeloton. De lange afstanden, het hoge tempo, de specifieke manier van koersen. Zonder druk, zonder verwachtingen. De weg is lang, ik moet nog veel leren. Opnieuw leren winnen, zelfs."

Lees ook

Deceuninck-Quick.Step-topman Patrick Lefevere: “Desnoods stuur ik Evenepoel huilend naar huis”
    

Túúrlijk zal hij zichzelf (stiekem) doelen stellen. En dromen. "Dromen mag. Móét. Mijn streng trekken op zware parcoursen, bijvoorbeeld. Bergop zo lang mogelijk in het spoor van de allerbesten blijven. Maar stel dat dat straks in de Ronde van San Juan of de UAE Tour niet meteen lukt - die kans is reëel... Ik hoor het de mensen zo al zeggen: 'Zie je wel, hij kan het niet.' Tuurlijk ga ik dit jaar niet alles kapot rijden. Ik moet hard werken, ervaring opdoen, stelselmatig mijn grenzen verleggen. Om uiteindelijk te geraken waar ik wíl geraken: aan de absolute top.”

Het is ook de wijze raad die Alberto Contador hem meegaf. De tweevoudige Tour-winnaar kwam tijdens de eerste ploegstage in Calpe, begin december vorig jaar, op bezoek. Hij wilde wel eens kennismaken met dat fenomeen uit Schepdaal. Sindsdien zijn de twee erg close. En gaan er regelmatig WhatsApp-berichtjes over en weer.

"Alberto polste naar mijn achtergrond, mijn testwaarden, mijn doelen. En zei overtuigd te zijn dat ik het op termijn wel kan maken in het groterondewerk. Op één uitdrukkelijke voorwaarde. 'Leef er 100 procent voor, zoals het een superprof past. Want een eenvoudige missie is het niet. Wéét waar je aan begint.'"

Remco Evenepoel leidt het Deceuninck-QuickStep-team op training in Calpe. 'In de koersjes met vijf, die af en toe worden geïmproviseerd, was ik altijd derde. Mee op de top van de helling.'Beeld Photo News

Eerste keer 191 km

Evenepoel is er volop mee bezig, hier aan de Costa Blanca. Maandag trainde hij voor het eerst in zijn leven 191 kilometer. "140 was het maximum bij de junioren. Nu: zes uur! Weliswaar zonder moeite. Ik kon nóg twee uur fietsen."

De wilde verhalen als zou hij de andere jongens al een paar keer flink pijn hebben gedaan, relativeert hij. "Dat moet dan in een speels onderonsje met Iljo (Keisse, roomie tijdens de eerste stage, nu deelt hij de kamer met Serry, red.) zijn geweest, op een klim van 10 kilometer hier in de buurt. Want in de koersjes met vijf, die af en toe worden geïmproviseerd, was ik altijd derde. Keurig mee op de top van de helling. (lacht) Maar dan geklopt bergaf of op het vlakke, hè. In de sprint."