Direct naar artikelinhoud
Film Top 10

Lachen met pedofilie en feesten in Rio: 10 films die u deze week niet mag missen

Rachel Weisz in ‘The Favourite’.Beeld RV

Onze filmredactie loodst u door het bioscoopaanbod: dit is het beste wat de cinema’s deze week te bieden hebben.

1. The Favourite

Een kostuumdrama van de prettig gestoorde regisseur Yorgos Lanthimos (The Lobster): het is het nieuwjaarsgeschenk waarvan we niet eens wisten dat we het dolgraag wilden. The Favourite toont een spetterende machtsstrijd tussen twee hofdames (topactrices Emma Stone en Rachel Weisz in grote doen), om de gunst van de ziekelijke Queen Anne (Olivia Colman, hilarisch én diep tragisch). Met een brute klap slaat Lanthimos het stof van een genre dat de kijker anders wel eens in slaap durft te wiegen. Zoals we dat inmiddels van hem gewoon zijn, strooit de Griekse absurdist rijkelijk met absurde humor, rare seks en bikkelharde dialogen. Echt, dit is met voorsprong de meest getikte kostuumfilm die u ooit gezien hebt.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier het interview met Olivia Colman.

2. Roma

De Oscar voor de Beste Niet-Engelstalige Film gaat binnenkort naar Roma, dat kan haast niet anders. De Mexicaanse topregisseur Alfonso Cuarón (Gravity) werd de afgelopen 15 jaar groot in Hollywood. Maar nu, op zijn 56e, kijkt hij in zijn magnum opus terug naar zijn geboorteland. Naar zijn jeugd, als kind van gescheiden ouders. En naar het dienstmeisje dat zoveel betekende voor zijn gezin. Een hoogst persoonlijk en beeldschoon gefotografeerd zwart-witdrama dat nooit voor de gemakkelijke weg kiest, maar zindert van stille emotie. Nu op Netflix, maar por favor: ga dit vooral op een groot scherm zien.

Nu in een aantal bioscopen en op Netflix. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Alfonso Cuarón.

3. Ce magnifique gâteau!

De meest bijzondere animatiefilm van het jaar komt niet van Disney of Pixar, maar wel uit ons land. Ce magnifique gâteau!, een bundeling van vijf lichtjes surrealistische verhalen die zich afspelen in een Afrikaanse kolonie, duurt nauwelijks 44 minuten, maar regisseurs Emma De Swaef en Marc James Roels zwoegden er wel meer dan zes jaar aan. Dat is eraan te zien: de stop-motionwereld die ze creëren met wol en vilt is vaak duizelingwekkend mooi, en schippert voortdurend tussen droom en nachtmerrie. Een unieke, artistieke benadering van ons koloniaal verleden, bekeken door een vervormde spiegel.

Nu in de bioscoop, voorafgegaan door de kortfilm Bloeistraat 11. Lees hier onze recensie en hier ons bezoek aan animatiestudio Beast Animation.

4. Mitten

Hebt u ook zo uw best gedaan op de dansvloer tussen oud en nieuw? Mooi zo, maar weet dat uw kniezwengels niets voorstellen in vergelijking met die van de dansers van Rosas, het gezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker. En als u ons niet gelooft, moet u maar eens gaan kijken naar de documentaire Mitten. Filmregisseurs Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes registreren daarin de laatste repetitieweken van de voorstelling Mitten wir im Leben sind, gebouwd rond de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach. De geduldige blik van de filmmakers weerspiegelt het perfectionisme en de precisie van De Keersmaeker en co.

Op 15/01 in Kaaitheater (Brussel), gevolgd door een gesprek met Anne Teresa De Keersmaeker en cellist Jean-Guihen Queyras.

5. Spider-Man: Into the Spider-Verse

Het is volstrekt begrijpelijk dat u Spider-Man intussen kotsbeu bent. We waren de tel zelfs even kwijtgeraakt: deze Spider-Man: Into the Spider-Verse is alweer de vierde incarnatie sinds 2002. Maar zelfs de grootste cynicus moet inzien: deze frisse animatiefilm is een complete én geslaagde tabula rasa. Spinnenman van dienst is de Afro-Latino-tiener Miles Morales (Shameik Moore), maar ook een hele rits Spider-wezens uit andere parallelle werelden vinden deze keer hun weg naar de onze. Het mooie is dat elke variant een eigen visuele stijl uitdraagt. Elk detail klopt, van de nergens geforceerde dialogen tot de compleet met hiphop doordrongen soundtrack.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

6. Les chatouilles

Een komedie over pedofilie die geen seconde naar het wansmakelijke neigt? Het kan, bewijst Les chatouilles. Danseres Odette (Andréa Bescond) heeft een onaangenaam bericht voor haar ouders: ze werd vanaf haar achtste misbruikt door Gilbert, een vriend des huizes. De film flitst vloeiend heen en weer tussen heden en verleden, werkelijkheid en fantasie. Vooral dat laatste zorgt voor heel wat humor. Al ontbreekt het Les chatouilles zeker niet aan ernst: met het misbruik zelf wordt nooit gelachen, wel met de reacties erop of de blindheid ervoor.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

7. Shoplifters

De Gouden Palm van dit jaar is er eentje met een groot hart: Hirokazu Kore-eda’s Shoplifters, over een arm Japans gezin dat overleeft van kleine winkeldiefstallen, is geen cerebraal werkstuk, maar een delicate masterclass in empathie door een regisseur op het toppunt van zijn kunnen. Al zijn favoriete thema’s – familie, opvoeding, de hunkering naar geborgenheid – klikken op haast magische wijze samen. Zonder al te nadrukkelijk op uw knopjes te drukken, laat de film u emotioneel alle hoeken van de kamer zien. Vertedering, humor, verdriet: Shoplifters is een bento-box van gevoelens.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Hirokazu Kore-eda.

8. Mary Poppins Returns

Durven we dit schrijven? Met een dijk van een cliché? Waarom ook niet. Mary Poppins Returns is ‘practically perfect in every way’. Geen remake, maar een heus vervolg, meer dan een halve eeuw na de originele musical uit 1964. Het vraagt bittere onwil om Emily Blunt niet meteen als troonopvolgster van Julie Andrews te omarmen. En misschien ligt het aan ons, maar de nieuwe Mary Poppins heeft ook iets onwaarschijnlijk sexy.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie, en hier ons interview met actrice Emily Blunt en regisseur Rob Marshall.

9. Obscuro Barroco

Wie Girl maar wat braafjes vond, moet deze week zeker naar Obscuro Barroco gaan kijken. In dit Braziliaanse beeldgedicht dompelt transgenderactiviste en poëte Luana Muniz (die in 2017 overleed) de kijker onder in het broeierige nachtleven van Rio de Janeiro, een vrijplaats voor mensen van uiterst diverse pluimage. Een hypnotiserend en kleurrijk portret van het Brazilië dat Jair Bolsonaro liever niet zou zien. Op de Berlinale werd Obscuro Barroco bekroond met de Teddy Award, de prijs voor de beste queer film.

Van 10 tot 31/01 in Sphinx, Gent.

10. Wildlife

Acteur Paul Dano maakt indruk met zijn regiedebuut Wildlife: een indringend portret van een imploderend gezin, opgehangen aan topprestaties van Carey Mulligan en Jake Gyllenhaal. Door de grote ogen van de 14-jarige Joe zien we hoe zijn ouders een persoonlijke crisis doormaken, en hun huwelijk stilaan afbrokkelt. Wildlife gaat over het onvermijdelijke moment waarop het warme bad van je kindertijd plots leegloopt, en je zorgeloze bestaan onherroepelijk in het afvoerputje verdwijnt. Dano – duidelijk een geboren verteller – filmt het allemaal uiterst beheerst, maar doet je diep meevoelen met zijn fascinerende, feilbare personages.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie, en hier ons interview met Carey Mulligan, Paul Dano en Zoe Kazan.