Onrust bij Brusselse politie na inbraak tijdens oudejaarsnacht

Naast het justitiegebouw van Brussel, waar autopsiedossiers werden gestolen, kreeg ook de Brusselse politie onlangs dieven over de vloer. Daar werd op oudejaarsnacht ingebroken. De onrust onder de agenten is groot omdat gevreesd wordt dat de daders in persoonlijke dossiers van agenten hebben gekeken.

cds, tg

Een oude politiehelm, handboeien en wat kleingeld, dat is de buit van een diefstal in de nacht van 31 december op 1 januari bij de Brusselse politie. Onbekenden drongen het gebouw aan de Lombardstraat binnen en doorsnuffelden kasten.

“Er zijn geen dossiers gestolen, dat kan ik formeel bevestigen”, zegt Ilse Van de keere van de Brusselse politie aan Nieuwsblad.be. Toch is er heel wat onrust bij de 2.500 personeelsleden. Want er zou in kasten met persoonlijke dossiers gesnuffeld zijn. En dus zouden daders in het bezit kunnen zijn van persoonlijke gegevens van agenten. “Het proces-verbaal over de diefstal is naar het parket van Brussel gestuurd, het onderzoek loopt”, zegt Ilse Van de keere.

Lees ook. Autopsieverslagen van slachtoffers aanslagen 22 maart gestolen uit gebouw Brussels parket

“De inbraak werd vastgesteld op 2 januari. Na raadpleging van de documenten in de bezochte lokalen heeft men vastgesteld dat geen enkel document werd ontvreemd”, bevestigt parketmagistraat Denis Goeman.

De dader hadden alleszins veel lef want het hoofdbureau van de Brusselse politie ligt vlakbij de Grote Markt en is beveiligd met camera’s. Toch zullen er nu nog extra maatregelen genomen worden om het gebouw nog beter te beveiligen. Want er is geen enkel alarm afgegaan tijdens de diefstal.

“Het parket van Brussel heeft een gerechtelijk vooronderzoek geopend ten laste van X en heeft meerdere onderzoeksopdrachten bevolen waaronder analyse van de bewakingsbeelden van het gebouw en de buurt”, aldus nog procureur Denis Goeman.

Harde schijf met autopsieverslagen

De 27-jarige man die is opgepakt omdat hij uit het Brusselse parketgebouw een harde schijf zou gestolen hebben met de autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016, is een teruggekeerde Syrië-strijder. Het gaat om Iliass Khayari, die in 2016 nog veroordeeld werd tot 5 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. De man beweerde dat hij in Syrië ook een man had onthoofd maar werd daarvoor niet vervolgd.

Zijn aanhouding is woensdag door de raadkamer verlengd. De schijf is intussen nog altijd niet teruggevonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen