Direct naar artikelinhoud
Economie

KBC Groep-CEO Johan Thijs is manager van het jaar

Johan Thijs is de 34ste Manager van het JaarBeeld BELGA

Johan Thijs, de CEO van KBC Groep, is door het weekblad Trends uitgeroepen tot de nieuwe Manger van het Jaar.

In 2007 ging voormalig KBC-topman André Bergen hem al eens voor als manager van het jaar, maar daarna barstte de financiële crisis los. Het was wachten tot vandaag vooraleer een topman uit de bankwereld opnieuw met de onderscheiding kon pronken. Met Johan Thijs (52) kiest Trends, onder leiding van juryvoorzitter Luc Vandewalle, voor een manager die getuigt van een scherpe strategische toekomstvisie.

Dat ontging ook Harvard Business Review niet, die Thijs eind vorig jaar al als hoogste Belg in de top van best presterende CEO’s plaatste. Thijs stond in die rangschikking op plaats 8.

Na de financiële crisis voerde KBC een doorgedreven balansafbouw en opkuisoperatie door. Daardoor groeide KBC de voorbije jaren uit tot een van de meest performante en efficiënte financiële instellingen van Europa. Met een rendement op eigen vermogen van 18 procent wordt KBC gezien als een van de beste banken ter wereld. De kernmarkten zijn België, Tsjechië, Bulgarije, Slowakije, Hongarije en Ierland. De groep telt 12 miljoen klanten, van wie 3,5 miljoen in ons land. 2018 was voor KBC vooral het jaar dat de klant versneld overschakelde op het gebruik van digitale kanalen. KBC heeft daarop geanticipeerd met een investeringsprogramma van 1,5 miljard euro.

Johan Thijs is geboren in Genk. Na zijn studies toegepaste wiskunde en actuariële wetenschappen aan de KU Leuven begon hij zijn carrière bij de verzekeraar ABB. In 2001 werd hij directeur schadeverzekeringen bij KBC Verzekeringen. Acht jaar later werd hij CEO van KBC België en lid van het managementcomité KBC Groep. Sinds 2012 is hij de topman van KBC Groep, waar 41.000 mensen werken. Hij verdient zo’n 1,5 miljoen euro per jaar. In 2016 boekte KBC 2,43 miljard euro nettowinst, of 5,68 euro per aandeel. Thijs is ook voorzitter van Febelfin, de federatie van de financiële sector in ons land. In zijn vrije tijd is hij een fervent fietser.