Direct naar artikelinhoud

Australiër opgepakt die verdacht wordt van versturen verdachte pakjes naar ambassades

Een politieman in de lobby van het Indiase consulaat in Melbourne.Beeld AFP

De Australische politie heeft een man gearresteerd vanwege de "verdachte pakketten" die gisteren waren toegekomen bij ambassades en consulaten in het land. De man uit Shepparton, in het meer landelijke deel van de staat Victoria, werd thuis opgepakt. Dat zeggen de Australische Federale Politie en de politie van de staat Victoria in een gemeenschappelijk persbericht.

De 48-jarige man is in verdenking gesteld voor het versturen van gevaarlijke goederen per post. Hij moet vandaag in Melbourne voor de rechter verschijnen, klinkt het. Hij riskeert tien jaar cel.

Naar verluidt zou de verdachte 38 pakketten verstuurd hebben naar consulaten en ambassades in Melbourne, Canberra en Sydney. De substantie zou afkomstig zijn uit zijn huis in Shepparton. De politie zegt dat ze al de 29 pakjes onderschept heeft.

epa07270758 A man wearing hazardous materials suit is seen exiting the building where the South Korean consulate is located in Melbourne, Victoria, Australia, 09 January 2019. Staff have been evacuated as emergency crews respond to a number of incidents involving foreign consulates in Melbourne. EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUTBeeld EPA

Ontruimingen

Gisteren ontvingen verschillende diplomatieke vertegenwoordigingen in Canberra en Melbourne, onder meer die van India, Pakistan, Frankrijk en Zwitserland, de verdachte pakjes. Gebouwen werden gesloten en ontruimd. Ook maandag al moest het consulaat van Argentinië in Sydney ontruimd worden na berichten van een verdacht wit poeder. Uiteindelijk bleek het om een ongevaarlijke substantie te gaan.

Volgens de politie is er geen gevaar voor het grote publiek.

Twitter bericht wordt geladen...