Direct naar artikelinhoud
Proximus

Proximus schrapt 1.900 jobs: “Gedwongen ontslagen niet uit te sluiten”

Proximus-CEO Dominique Leroy.Beeld BELGA

Dominique Leroy, topvrouw van Proximus, zegt dat naakte ontslagen niet uit te sluiten zijn in het herstructureringsplan. “We zullen er wel alles aan doen om dat aantal zo klein mogelijk te houden”, aldus Leroy. Proximus schrapt de komende 3 jaar 1.900 jobs, maar plant tegelijk 1.250 aanwervingen in de omslag naar meer digitalisering. Het personeel heeft vandaag her en der het werk neergelegd.

Het personeel bij Proximus werd donderdagochtend op de hoogte gebracht van het plan, waarbij 1.900 banen bedreigd zijn. Leroy zegt voornamelijk te willen inzetten op vrijwillig vertrek en omscholing, maar naakte ontslagen zijn niet uit te sluiten. Voor meer details over de mogelijkheid tot SWT (het vroegere brugpensioen, red.) is het volgens de topvrouw nog te vroeg. “Dat is voorbarig en zal onderwerp uitmaken van het sociaal overleg.”

Ontslagnemend premier Charles Michel verzet zich tegen naakte ontslagen en is van mening dat de bedrijfstop zijn huiswerk moet overdoen. Dat heeft hij donderdag verklaard in de Kamer. De staat is de hoofdaandeelhouder van Proximus. De raad van bestuur zou enkel akte hebben genomen van het transformatieplan en louter een mandaat hebben gegeven voor een consultatie, en dus geen overleg, aldus Michel nog. “Dat is een zeer groot verschil.”

Nieuwe diensten

Het transformatieplan is volgens Leroy noodzakelijk omdat de markt niet meer groeit en om te kunnen voldoen aan de vraag bij klanten naar nieuwe diensten, zoals bijvoorbeeld rond ‘internet of things’ (IoT). Door de digitalisering zullen ook enkele departementen tegen het licht gehouden worden.

De topvrouw betreurt voorts dat het personeel en de vakbonden het nieuws door een lek via de pers moesten vernemen. De communicatie was aanvankelijk gepland voor volgende week. 

Leroy benadrukt dat het sociaal overleg nu moet gebeuren. “Na een eerste fase zullen we dan hopelijk meer duidelijkheid kunnen verschaffen over welke banen en diensten getroffen zijn en zo de onzekerheid wegnemen die vandaag heerst bij de werknemers.” Het cijfer van 1.900 banen is nog niet definitief, beklemtoont ze. “Daarover gaan we nu met de bonden samenzitten.

De vakbonden hebben intussen al een stakingsaanzegging ingediend. “We roepen niet op tot staken, maar wanneer er emotionele reacties zouden komen van werknemers zijn ze ingedekt”, aldus Ben Coremans van ACV-Transcom.

Na de bekendmaking van het nieuws heeft het personeel donderdag her en der het werk neergelegd. Dat zeggen de vakbonden. Dat was onder meer het geval in vier of vijf callcenters in onder meer Brussel en Antwerpen. Het ging om werkonderbrekingen van een twintigtal minuten. De diensten zijn blijven functioneren, aldus nog de woordvoerder. Tot grote stakingen kwam het niet.

Aandeel hervat

De handel in het aandeel Proximus, dat sinds woensdag opgeschort is, werd hervat bij de opening van de beurs, zo liet de beurswaakhond FSMA weten. Het aandeel zakte in de voormiddag met 2,1 procent.

Het bedrijf streeft naar een bijkomende bruto besparing van 240 miljoen euro tegen 2022.

Aandeel hervat
Beeld BELGA