© AFP

David Goffin opent op Australian Open tegen Chileen, Alison Van Uytvanck botst meteen op titelverdedigster

David Goffin neemt het in de eerste ronde van de Australian Open op tegen de Chilleen Christian Garin. Bij de vrouwen treft Elise Mertens de Slovaakse Schmiedlova, Alison Van Uytvanck botst meteen op titelverdedigster Wozniacki… Dat bleek donderdag in Melbourne uit de loting voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

LEES OOK. Kenner over tennisjaar vol vraagtekens: “Slim van Mertens, maar dat Goffin meteen verloor is geen goed teken”

Het wordt het eerste onderlinge duel tussen de 28-jarige David Goffin (ATP 22) en de 22-jarige Christian Garin(ATP 86). Bij kwalificatie speelt Goffin, het 21e reekshoofd, tegen de Spanjaard Marcel Granollers (ATP 110) of de Roemeen Marius Copil (ATP 61). In de derde ronde is de Rus Daniil Medvedev (ATP 16) een mogelijke tegenstander. Als Goffin de achtste finales haalt, botst hij vermoedelijk op de Serviër Novak Djokovic (ATP 1), het eerste reekshoofd en zesvoudig winnaar ‘down under’. Vorig jaar verloor Goffin in de tweede ronde van de Fransman Julien Benneteau.

Steve Darcis (ATP 315) is in de eerste ronde gekoppeld aan de Kroaat Borna Coric (ATP 12), het elfde reekshoofd. De Luikenaar maakte vorige week zijn comeback op de ATP Tour na ruim een jaar afwezigheid door een pijnlijke elleboog. Hij haalde meteen de halve finales van het toernooi in het Indiase Pune. De 34-jarige Darcis speelde nog nooit tegen de 22-jarige Coric. "Het is geen geschenk. Dit wordt geen eenvoudige wedstrijd", reageert de 34-jarige routinier. "Hij heeft er een fantastisch jaar opzitten en is goed op elke ondergrond."

Darcis beseft dat hij tegen de 22-jarige Coric de underdog is. De Kroaat won vorig jaar meer dan dertig plaatsen op de ranking en klopt aan de poort van de top tien. "Ik zal proberen elk punt aan te klampen en zoals gewoonlijk het maximum geven. Als ik verlies, is het normaal. Win ik, dan is het een enorm exploot", vertelde Darcis, die donderdag in Melbourne Park met David Goffin trainde. "Het gevoel was super. Ik kreeg een 6-1, 6-1 om de oren in een half uur", lachte hij.

"De opdracht is heel zwaar", beseft ook Yannis Demeuroutis, coach van Darcis. "Maar het is geen onbegonnen werk. Coric heeft nog niet zo'n grote naam als Djokovic, Nadal of Federer. Ik hoop dat de mentale frisheid van Steve en zijn goesting hem zullen toelaten voor de verrassing te zorgen."

Titelverdediger Roger Federer (ATP 3) opent zijn toernooi tegen de Oezbeek Denis Istomin (ATP 99). Djokovic mag het opnemen tegen een qualifier. Dat wordt mogelijk Kimmer Coppejans (ATP 216), als die vrijdag ook zijn derde kwalificatiewedstrijd wint.

Mertens treft Schmiedlova, Van Uytvanck botst op titelverdedigster Wozniacki

© USA TODAY Sports

Bij de vrouwen is Elise Mertens (WTA 12) aan de Slovaakse Anna Karolina Schmiedlova (WTA 77) gekoppeld. Het wordt hun eerste onderlinge duel. De Limburgse haalde vorig jaar de halve finales in Melbourne en heeft dus heel wat WTA-punten te verdedigen. Bij winst tegen Schmiedlova, die woensdag in Hobart Alison Van Uytvanck versloeg, speelt Mertens tegen de Russin Margarita Gasparyan (WTA 91) of een qualifier.

Alison Van Uytvanck (WTA 51) had geen geluk bij de loting. Ze moet in de eerste ronde de baan op tegen de Deense titelverdedigster Caroline Wozniacki (WTA 3). Vorig jaar speelden de twee voor het eerst tegen elkaar op het graveltoernooi van Rome. Wozniacki won toen met 6-1 en 6-4. Van Uyvanck werd bij haar vier vorige deelnames aan de Australian Open telkens in de eerste ronde gewipt.

Kirsten Flipkens (WTA 49) moet voorbij de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich (WTA 33) om de tweede ronde te halen. Die versloeg ze vorig jaar op het graveltoernooi van Lugano in drie sets. Flipkens nam zo revanche voor de nederlaag in 2017 op het hardcourttoernooi van Boedapest. De 33-jarige Flipkens staat voor de elfde keer op de hoofdtabel in Melbourne. Een vierde ronde in 2013 (tegen Maria Sharapova) is haar beste uitslag. Vorig jaar werd ze in de tweede ronde uitgeschakeld door Magdalena Rybarikova.

Ysaline Bonaventure (WTA 158) kan de vierde Belgische op de hoofdtabel worden. Ze moet dan wel vrijdag haar laatste kwalificatiewedstrijd tegen de Nederlandse Richel Hogenkamp (WTA 168) winnen.

LEES OOK. Elise Mertens uitgeschakeld in Sydney, Minnen en jarige Flipkens sneuvelen in Hobart

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer