2019 wordt een goed jaar voor uw loon: op deze 5 manieren kan uw inkomen stijgen

“Alle werknemers zullen hun loon zien stijgen”, zegt Kristiaan Andries van SD Worx. Al is de ene loonbrief de andere niet. Van de taxshift tot de nieuwe loonnorm: vijf redenen waarom uw loon in 2019 omhooggaat.

Frida Deceunynck

1. LAATSTE FASE TAXSHIFT

De derde en laatste fase van de taxshift treedt in werking. “Alle werknemers zullen hun loon zien stijgen, maar de impact is het grootst voor lonen tot 3.000 euro”, zegt Andries. “Voor brutolonen tussen 2.000 en 3.500 resulteert de taxshift in een netto loonsverhoging van 35 à 37 euro. Lagere lonen krijgen daar ook nog een verhoging van de sociale werkbonus bij, waardoor de netto winst voor een brutoloon van 1.800 euro bijvoorbeeld oploopt tot 39 euro.”

2. NIEUWE INDEXATIES

Bij de huidige inflatie van meer dan 2% zorgt ook de automatische loonindexatie voor meer geld in uw loonzakje. “Voor bedienden van paritair comité 200 (die hoofdzakelijk intellectuele arbeid verrichten, red.) gebeurt de indexaanpassing in januari”, zegt Andries. “Zij krijgen deze maand 2,16% opslag. Ook voor de arbeiders en bedienden van de voedingsnijverheid komt er deze maand een indexatie bij. Zij krijgen 2,10% extra brutoloon.”

Indexaties werken in de eerste plaats door op uw brutoloon. In combinatie met de taxshift kunnen die dit jaar bijna volledig omgezet worden in netto bedragen. Een werknemer uit paritair comité 200 met een brutoloon van 3.000 euro die zijn brutoloon bijvoorbeeld met 64,80 euro ziet toenemen, zal als gevolg van de taxshift 62,57 euro meer nettoloon krijgen.

3. NATIONAAL LOONOVERLEG

Ook start het tweejaarlijkse loonoverleg tussen vakbonden en werkgevers deze maand. Dat moet uitmonden in een nieuwe loonnorm die aangeeft welke loonmarge er toegelaten is bovenop automatische loonindexaties. Binnen de toegestane loonmarge kunnen de sectoren daarna specifieke loonvoordelen toekennen, zoals ecocheques of cash premies. “Een grote kanshebber dit jaar zijn extra bijdragen voor het aanvullende pensioen van arbeiders, die nog een grote achterstand hebben op bedienden qua dekking. Dat verschil moet tegen 2025 weggewerkt zijn”, zegt Dirk Wijns van Acerta.

4. INDIVIDUELE LOONONDERHANDELINGEN

Bonussystemen en loonsverhogingen die gekoppeld zijn aan vaste barema’s of functiewijzigingen zijn altijd toegestaan, ook al overschrijden ze de loonnorm. Werkgevers kunnen ook loonsverhogingen toestaan gebaseerd op individuele evaluaties en prestaties.

5. COLLECTIEVE WINSTPREMIE

“De jongste weken stellen we bij kmo’s opmerkelijk veel belangstelling voor de winstpremie vast”, zegt Andries. “Veel bedrijven hebben het vorig jaar goed gedaan en willen hun medewerkers laten meedelen in de winst. De winstpremie is een collectieve regeling die het mogelijk maakt om een deel van de winst op fiscaal vriendelijke wijze uit te betalen aan het personeel. Werknemers betalen hierop alleen een solidariteitsbijdrage van 13,07% en een bevrijdende voorheffing van 7%.”