Direct naar artikelinhoud
Klimaat

3.000 scholieren spijbelen “voor het klimaat” in Brussel

3.000 scholieren spijbelen “voor het klimaat” in Brussel
Beeld Baert

Zo’n 3.000 scholieren hebben vandaag gespijbeld “voor het klimaat” in Brussel. Volgens de jongeren zetten Belgische politici zich te weinig in voor een ambitieus klimaatbeleid. De leerlingen zeggen vanaf nu elke donderdag te willen spijbelen voor het klimaat, ook al is dat in België verboden. 

Ongeveer 3.000 kinderen zijn komen opdagen. De sfeer was enthousiast met luide slogans als: “Al wie niet springt is CO2", “Fossil fuel its time to go”, “Change the system, not the climate” en “On est plus chaud que le climat”.

De jongeren halen de inspiratie voor hun protest bij het Zweedse meisje Greta Thunberg. Het 15-jarige meisje uit Stockholm spijbelt elke vrijdag om een hele dag met een spandoek voor het Zweedse parlement te gaan zitten om zo te ijveren voor een beter milieu. Haar actie werd al snel gebruikt door organisaties die ijveren voor een strenger klimaatbeleid. De Belgische jongeren sprongen op de kar en spijbelen lustig mee.

Twitter bericht wordt geladen...

Op het protest kwamen ook enkele politici zoals Meyrem Almaci (Groen) en Bruno Tobback (sp.a) hun graantje meepikken. Ook Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo stapte mee.

Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits vindt het positief dat jongeren opkomen voor het klimaat, “maar spijbelen is niet de juiste methode”, aldus Crevits. Ze nodigt de klimaatjongeren meteen uit, maar wel buiten de schooluren. “Altijd welkom op woensdagnamiddag in het Vlaams Parlement.”

3.000 scholieren spijbelen “voor het klimaat” in Brussel
Beeld Baert

De tocht van de spijbelaars is geëindigd onder de triomfboog in het Jubelpark. Oorspronkelijk zou het een statische betoging worden op het Europakruispunt aan het station Brussel-Centraal.

3.000 scholieren spijbelen “voor het klimaat” in Brussel
Beeld Baert