© *

Altijd mooi zijn, ook als je kanker hebt

Als een vrouw met borstkanker geconfronteerd wordt, heeft dat niet alleen medische gevolgen. Er is ook haar dat uitvalt, een huid die verandert, lingerie die je niet meer kan dragen. De vijf vrouwen achter het project 'Altijd Mooi' willen patiëntes helpen om hun vrouwelijkheid niet te verliezen. “Ik zou liefst willen dat er nooit iemand ziek zou worden. Het minste dat ik kan doen, is helpen om te zorgen dat iemand zich zo weinig mogelijk ziek voelt”.

tib

Dokters en verpleegsters zie je genoeg als je de diagnose kanker gekregen hebt. Maar aan wie kan je vragen hoe je je wenkbrauwen moet bijtekenen als ze uitvallen, of waar je een beha met een prothese koopt? “Het is voor deze vragen dat vrouwen naar ons doorverwezen worden”, zegt Ingrid Berckmoes, die het filiaal van 'Altijd Mooi' in Zele onder haar hoede neemt. Samen met vier andere vrouwen zette ze enkele jaren geleden haar schouders onder het project. “De meeste van ons hebben ervaring als kapster of met haarwerken, van daaruit is het idee gegroeid. We hebben zelf nooit borstkanker gehad. Maar de cijfers liegen er niet om: één vrouw op acht wordt met de ziekte geconfronteerd”.

Blijven wassen met shampoo

Beeld uit de collectie

Waar de medische zorgen eindigen, begint de inbreng van “Altijd Mooi”. “Wij zoeken samen met onze patiënten naar geschikte lingerie, we helpen hen met protheses, we laten pruiken maken of zoeken mee naar sjaaltjes”. Die sjaaltjes blijken een kunst op zich te zijn: “Het is heel belangrijk dat je de juiste kleur kiest. Want zet je iets op je hoofd in een kleur die niet bij je past, dan kan je er echt ziek uitzien”.

Het eerste bezoek is voor vrouwen vooral een geruststelling. “Ze weten dat die pruik gemaakt kan worden of dat het haarwerk er zal zijn. Maar ze willen het vaak nog niet mee naar huis nemen, want er is altijd de hoop: wat als mijn haar toch niet uitvalt?” Ook qua verzorging hebben vrouwen met kanker andere noden. “Wij verkopen setjes waarmee vrouwen zelf wimpers en wenkbrauwen kunnen tekenen of kleven. We hebben speciale producten voor wanneer je nagels afbrokkelen. Vaak zien we dat de huid verandert, ze wordt droog of net heel gespannen. Dan is het belangrijk dat je gaat hydrateren en de huid versoepelen. We raden ook aan om de hoofdhuid met shampoo te blijven wassen als het haar uitvalt en conditioner te gebruiken om de hoofdhuid te blijven voeden”.

Ingrid Berckmoes

Shopmoment

Psychologisch is het niet altijd gemakkelijk, geeft Ingrid toe. “We komen regelmatig met z'n vijven samen, om praktische zaken te bespreken, maar ook om te praten over wat we voelen. Soms laten we ons daarbij coachen. Maar het zijn toch vooral de klanten die ons recht houden: hoe meer zij geven, hoe sterker wij kunnen zijn. Zo was er laatst nog een vrouw, die sjaaltjes was komen kopen met een vriendin. Ze vertelde nadien dat ze het heerlijk vond om even een shopmoment te hebben en niet aan haar ziekte te denken. Voor zo'n momenten doe ik het. Weet je, ik zou liefst willen dat niemand ooit ziek zou worden. Dus het minste wat ik kan doen, is helpen om te zorgen dat iemand zich zo weinig mogelijk ziek voelt”.

'Altijd Mooi' heeft filialen in Antwerpen, Leuven, Zele, Ukkel en Woluwe. meer info: www.altijdmooi.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer