Wetenschappers willen tomaten kweken die pikant zijn
WetenschapGoed nieuws voor wie van pikant eten houdt. Wetenschappers willen er met behulp van genetische manipulatie in slagen een van nature ‘pikante tomaat’ te kweken.
Volgens een recente studie van ‘Trends in plant science’ beschikken tomaten over alle genen die nodig zijn om capsaïcinoïden te ontwikkelen. Dat is de stof die ervoor zorgt dat wie pikante paprika’s eet, een warmtegevoel ervaart. Capsaïcine is bijvoorbeeld een ingrediënt van pepperspray. Het extract daarin is volgens Wikipedia wel 600 keer zo sterk als in pepers.
Het warmtegevoel dat door capsaïcinoïden ontstaat, kan positieve medische effecten hebben. Het zorgt voor een betere doorbloeding en werkt pijnstillend.
Maar ook op culinair vlak zou een pikante tomaat nieuwe mogelijkheden doen ontstaan. Dat pikante voedingswaren commercieel interessant zijn, is al langer duidelijk. Zo lanceerde Ali Baba enkele maanden geleden tijdelijk een pikante versie van de bekende Snickers chocoladereep.
Eerder in 2018 bracht het merk Oreo in Azië een Hot Chicken Wing en Wasabi-variant van de bekende koekjes op de markt.
Bekijk ook:
Snijd je tomaten op een super snelle manier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aarde absorbeert steeds meer zonne-energie: wat is de impact op de opwarming?
-
Drie Amerikaanse bedrijven wedijveren om toekomstige maanwagen
De NASA heeft drie bedrijven gekozen die een voertuig mogen ontwerpen waarmee astronauten tegen het einde van het decennium moeten kunnen rondrijden op de zuidpool van de maan. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie woensdag lokale tijd bekendgemaakt op een persconferentie. -
HERBEKIJK. Mensen bewonderen totale zonsverduistering in Noord-Amerika: “Uniek fenomeen”
In Mexico, de Verenigde Staten en Canada was maandagavond vanaf 20 uur Belgische tijd een totale zonsverduistering te zien. De maan kwam toen precies tussen de zon en de aarde te staan, een heel zeldzaam fenomeen. In ons land was de eclips jammer genoeg niet te zien. -
-
PREMIUM
Onderzoek ontdekt plastic deeltjes in verstopte slagaders: Belgische professor licht gevaar van micro- en nanoplastics toe
-
Op naar het ultieme (alcoholvrije) pintje? Wetenschappers voorspellen kwaliteit en smaak van bier dankzij AI
Belgische wetenschappers hebben artificiële intelligentie ontwikkeld waarmee de smaak en de kwaliteit van bier voorspeld kan worden. Dat heeft het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) bekendgemaakt. De studie is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature Communications’. “Ons grootste doel is nu om beter alcoholvrij bier te maken.” -
PREMIUM
Wind, wind en nog eens wind: waait het echt harder dan vroeger in België? En heeft dat gevolgen voor ons?
Van een rustige windstille zomerdag tot stormachtige herfstdagen, niets is zo veranderlijk als de wind. En aprilse grillen, die kunnen er ook wat van. Gisteren nog waarschuwde het KMI met code oranje. En ook vandaag blijft het stevig waaien. Maar waait het nu eigenlijk harder of juist zachter dan vroeger? Verandert de windsnelheid met een veranderend klimaat? En wat is de impact daarvan? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters licht toe. -
Independer
Mag je als huurder of eigenaar barbecueën op het terras van een appartementsgebouw?
-
PREMIUM
Kunnen we het klimaat redden met wolken die we zelf witter maken? “De techniek is erkend, maar roept wel nog vragen op”
-
PREMIUM
Warmt het klimaat echt veel sneller op dan verwacht?
2023 was wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten, met een afwijking van 1,48°C ten opzichte van het pre-industrieel gemiddelde. Voor veel mensen zijn de onverwacht hoge temperaturen een teken dat de opwarming van de aarde sneller gaat dan voorspeld. Maar klopt dat wel? Zijn de klimaatmodellen te conservatief in hun voorspellingen van opwarming, en wat betekent dit voor de toekomst? -
Livios
Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
Leuven kampt al maanden met een serieuze muizenplaag. Herkenbaar? Zie jij ook regelmatig knaagdieren door je tuin rennen? Of is er geknaagd aan voedselverpakkingen in je kelder of tuinhuis? Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je op een duurzame én diervriendelijke manier muizen en ratten weert – of hoe je voorkomt dat je er überhaupt ooit last van hebt. -
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer