Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen Congo

Nieuwe president Congo wil armoede bestrijden, maar stuit op argwaan

De winnaar van de verkiezingen in Congo, oppositieleider Félix Tshisekedi.Beeld REUTERS

Félix Tshisekedi lukt wat zijn vermaarde vader Étienne niet lukte in de meer dan dertig jaar dat hij oppositieleider was in Congo. In de nacht van woensdag op donderdag riep de kiescommissie Tshisekedi junior uit tot voorlopige winnaar van de wanordelijk verlopen en herhaaldelijk uitgestelde presidentsverkiezingen. Tshisekedi, 55 jaar, noemt armoedebestrijding als een van zijn prioriteiten in het immense, slecht bestuurde Congo, een land met ongeveer 80 miljoen inwoners.

De nummer twee in de verkiezingsuitslag, Martin Fayulu, spreekt van een “electorale coup die niet de waarheid van de stemmen weergeeft”. Fayulu werd door waarnemers en in peilingen gezien als de verwachte winnaar. Tshisekedi’s opzienbarende zege betekent dat Congo op papier de eerste democratische machtswisseling tegemoet gaat sinds de onafhankelijkheid in 1960, maar veel Congolezen denken dat Tshisekedi aan zijn winst is geholpen door afzwaaiend president Joseph Kabila, die zelf niet meer meedeed en een ‘kroonprins’ nodig had. Kabila steunde publiekelijk zijn ex-minister Emmanuel Shadary, maar deze bleek buitengewoon impopulair, waarna Tshisekedi in beeld zou zijn gekomen.

Als dit is hoe het is gegaan, dan zou Félix Tshisekedi in zekere zin verraad plegen tegenover zijn in 2017 overleden vader, die zich jarenlang verzette tegen de Kabila-clan. Félix Tshisekedi leidt de Unie voor Democratie en Sociale Vooruitgang (UDPS), die begin jaren 80 is opgericht door zijn vader als partij tegen dictator Mobutu, de voorganger van de Kabila’s. Tshisekedi nam na het overlijden van zijn vader het partijleiderschap over. Hoewel hij door de jaren heen al actief is geweest voor de partij, leunt Tshisekedi’s positie vooral op de populariteit en naamsbekendheid van vader Étienne, uit de regio Kasaï.

Supporters van Félix Tshisekedi nadat de uitslag bekend werd.Beeld AFP

‘Verrader’

Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo – ‘Fatshi’ voor bekenden – werd geboren in Congo’s hoofdstad Kinshasa, op 13 juni 1963. Zijn vader werkte aanvankelijk samen met Mobutu na diens staatsgreep in 1965, maar keerde zich later tegen hem. Na de oprichting van de UDPS in 1982 werden de Tshisekedi’s gedwongen tot een soort interne ballingschap in de Kasaï-regio, maar enkele jaren later mochten de vrouw en kinderen van vader Étienne vertrekken. Zoon Félix vertrok naar Brussel, waar hij werkte voor vervoersfirma’s en De Post. In 1991 behaalde hij naar eigen zeggen een diploma aan het Brusselse Institut des Carrières Commerciales, maar La Libre Belgique meldde deze week dat dit volgens het instituut niet klopt.

Tshisekedi heeft vijf kinderen en gaat in Kinshasa naar dezelfde pinksterkerk als Martin Fayulu, de man die hij nu zou hebben verslagen bij de verkiezingen. In november vorig jaar schaarde Tshisekedi zich achter een verenigd oppositiefront tegen president Kabila, met Fayulu als aanvoerder. Meteen daarna zonderde Tshisekedi zich weer af. Aanhangers van Fayulu noemden hem een ‘verrader’. Hun verdenking dat Tshisekedi het op een akkoord gooide met president Kabila, zal alleen maar aan kracht winnen nu Tshisekedi onverwacht diens opvolger moet gaan worden.