“Terwijl vuilnis zich opstapelt, drinken stakende afvalophalers champagne”

© jvw

Er is nog geen eind in zicht voor de staking bij afvalintercommunale Verko. De werknemers zijn in twee kampen verdeeld: Zij die aan de slag gaan, proberen zoveel mogelijk afval op te halen, de stakers genoten donderdag van een ‘champagne-ontbijt’.

Stef Van Overstraeten

De afvalophalers die hun collega Martin Christiaens steunen in de vraag om zijn vroegere job als chauffeur terug te krijgen, staken al sinds 2 januari. Het ziet er niet naar uit dat de staking één van de komende dagen voorbij zal zijn. “Volgende week dinsdag zitten we nog eens samen met de directie”, zegt Dirk Van Himste (ACOD). “Woensdagavond waren er verkennende gesprekken, maar die zijn uiterst moeizaam verlopen. Hopelijk is er volgende week beterschap.”

Er werd intussen een zaak aangespannen voor de Arbeidsrechtbank.

Enkele burgemeesters kwamen op het stakingspiket voor de poorten van Verko al langs. Zo’n 25 ophalers tonen zich solidair met hun collega Martin Christiaens. De ploegen die wel zijn uitgereden hebben zoveel mogelijk afval opgehaald maar dat lukt niet overal. In Sint-Gillis zijn in een paar straten pmd-zakken blijven staan, net als in Lebbeke. In Wetteren en Hamme bleven gele huisvuilzakken staan. De gemeente zou zelfs al gemeentepersoneel inzetten om het afval op te halen. Waar het afval niet werd opgehaald, wordt aan de inwoners gevraagd om het opnieuw binnen te nemen. Wie dat wil, kan de gele of blauwe zakken ook naar het containerpark brengen.

Twee kampen

Intussen is het duidelijk dat het Verko-personeel in twee kampen verdeeld is. Enkele leden van de Raad van Bestuur spraken deze week openlijk hun steun uit voor het personeel dat de weg op ging.

Aan de anderen kant staan de collega’s die Martin Christiaens steunen. Die stakers werden donderdag getrakteerd op een champagne-ontbijt. In een filmpje dat daarover op Facebook werd gepost zegt iemand: “Je moet erbij vermelden dat het gesponsord is door Peter De Leeuw (de adjunct-directeur van Verko, nvdr)”. Het filmpje lokte flink wat reacties uit.

“Volledig uit zijn context getrokken”, zegt Martin Christiaens. “Het was geen champagne maar schuimwijn, een fles die iemand nog over had van met de feestdagen. We staan met meer dan twintig man al een week in de kou. Dat doen we niet zomaar. Het hoefde zo lang niet te duren, maar de directie wacht op de rechtbank. Die zal wel oordelen. En ik ben er zeker van dat het in mijn voordeel zal zijn.”