Mannen spelen in de zee bij Sri Lanka.
Volledig scherm
Mannen spelen in de zee bij Sri Lanka. © AFP

Oceanen warmen sneller op dan verwacht

De oceanen warmen sneller op dan voorzien, zo blijkt uit nieuwe metingen waarover het wetenschappelijk tijdschrift Science bericht. In 2019 zou bovendien een nieuw temperatuurrecord sneuvelen. 

8 reacties

  • Frederik Boogaerts

    5 jaar geleden
    Opwarming van de aarde kan me nu echt is geen hol schelen zolang ik maar mijn goesting kan doen tegen dat de aarde zou 'vergaan' ben ik er toch al lang niet meer
  • Geert Landsman

    5 jaar geleden
    De grote veevuilers zijn scheep en luchtvaart, maar die betalen geen belastingen. Leg dat eens uit.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Er zijn een kleine 4000 ARGO boeien uitgezet die 2x per maand tot 2000 meter diepte temperatuur, densiteit, druk, enz. meten. Dat is gemiddeld één thermometer in een gebied van 300 x 300 km. De nauwkeurigheid van zo'n boei is +/- 0,001ºC, de statistische nauwkeurigheid voor de hele oceaan is dan tussen 0,05 en 0,1 graad Celsius. De gemeten "opwarming" over een jaar is ongeveer 0,003ºC, totaal verwaarloosbaar in de foutenmarge van de metingen.
  • Davy Vanovelen

    5 jaar geleden
    En met hoeveel 100sten van een graad... ? Contador-gewijs waarschijnlijk... De zeewatertemperatuur fluctueerd nl. al miljoenen jaren in beide richtingen met verschillen hoger en lager dan die van nu met 10-tallen graden... Nog voor er mensen of enig ander zoogdier was trouwens... Adapt or die slaat op uzelf ! Het klimaat doet zijn ding toch hoor... Maar paniek zaaien brengt op hé of telt die negatieve stelling alleen als we het over migratie hebben...
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Die ARGO diepzee boeien zijn nog geen 20 jaar uitgezet, dus spreken over een "versnelling" is dan ook een beetje voorbarig... Bovendien is de opwarming maar een kwart (0,5 W/m2) van wat het theoretisch door de toename van CO2 (ca. 2 W/m2) zou moeten zijn. Waar blijft dan de rest van de opwarming? Het ijs op een deel van Antarctica smelt aan de onderkant door verhoogde aardwarmte/vulkanen, geen bal te maken met warmer oceaanwater.