vrijdag 11 januari 2019 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Photo News

Vriend en vijand over Vlaams Belang-lijsttrekker Dries Van Langenhove

Symbool van verzet of doorzichtige populist?

HASSELTVan “Dries zoals we hem kennen” tot “hij zou zelfs het licht van de zon ontkennen”. De meningen zijn verdeeld, maar dat het interview met Dries Van Langenhove in ‘Terzake’ een opmerkelijk stukje televisie opleverde, daar was zowat iedereen het gisteren over eens. De nieuwbakken Vlaams Belang-lijsttrekker door de ogen van politiek, vriend en vijand.

Dries Van Langenhove ging stevig in de clinch met VRT-journaliste Kathleen Cools. De oprichter van het uiterst rechtse Schild & Vrienden en ‘onafhankelijk lijsttrekker’ voor het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant beschuldigde haar meermaals van leugens en ontkende zowat alles wat hem voor de voeten werd geworpen.

Zijn interview

“Dat interview was Dries zoals ik hem ken: recht voor de raap”, zegt Chris Janssens, de Genkse Vlaams Belang’er die mee de gesprekken voerde over de lijstvorming in Vlaams-Brabant. “De massamedia kiezen vaak de linkerzijde, en dat mag wel eens gezegd worden. Hij heeft dat gedaan met jeugdig enthousiasme, terwijl ik het wellicht iets bezadigder zou aanpakken.”

“Het was opmerkelijk omdat gesprekken in de ‘Terzake’-studio gewoonlijk volgens een iets meer gepolijst scenario verlopen”, zegt Carl Devos, professor politieke wetenschappen aan de UGent die nog les gaf aan Van Langenhove. “Maar voor de rest vond ik het een interview zoals je kon verwachten: er werd veel met grote woorden gegooid, maar veel wijzer ben ik er niet van geworden.”

Zijn communicatiestijl

“De stijl van Van Langenhove is de stijl van radicaal rechts, zoals je die ook ziet bij Trump of de alt right-beweging”, zegt Devos. “Ze creëren een alternatieve werkelijkheid met veel vijandbeelden. En iedereen die het daar niet mee eens is, vertelt leugens of behoort tot het systeem dat tegen hen is. Zijn strategie is zo doorzichtig als water, maar voor zijn achterban werkt het. En bij elke kritische vraag, roept hij: ‘Zie je wel, de media zijn tegen ons’.”

Volgens politiek commentator Noël Slangen gaat Van Langenhove een stap verder dan pakweg de vermoorde Nederlandse politicus Pim Fortuyn. “Mensen als Fortuyn of Van Rossem hadden de neiging om de zaken te vereenvoudigen, maar de nieuwe lichting populisten deinst er niet voor terug om het licht van de zon te ontkennen. Zelfs als ze op een leugen betrapt worden, zeggen hun aanhangers: ‘Maar de anderen liegen nog meer’. Vroeger had de pers de autoriteit om uit te maken wat waar of niet waar was, maar hun achterban aanvaardt geen scheidsrechter meer.”

Devos: “Wat pijnlijk is, is dat je die aanhangers onmogelijk kan overtuigen met feiten of inzichten. Alles wat indruist tegen hun universum, wordt afgedaan als fake news. Dat is heel ongezond voor de democratie.”

Vlaams Belang-kopstuk Chris Janssens ziet dat anders. “Ik heb alle vertrouwen in Dries. Als hij echt op een leugen betrapt wordt, zouden de kranten er vol van staan.”

Zijn voedingsbodem

“Hij teert op angst, het recept van veel politici”, zegt Carl Devos. “Hij dreigt met een beeld van verdoemenis en verval, de westerse samenleving die bedreigd wordt door islam, migratie en verloedering van de jeugd. Daartegenover plaatst hij de roep van de heimat, toen het leven herkenbaar en simpel was. Dat beeld spreekt veel mensen aan.”

Zijn politieke slaagkansen

“Als symbool van het verzet tegen de massamigratie zal hij zeker stemmen trekken”, zegt Chris Janssens. “Dat hij geen lidkaart heeft? Zijn boodschap strookt voor 99 procent met ons partijprogramma, dat is voor mij veel belangrijker.”

Carl Devos gaf nog les aan Van Langenhove. “Zijn reputatie was toen minder uitgesproken, maar hij deed het wel goed als student. Hij heeft charisma, is een sterke communicator en heeft dus alles om een goed politicus te worden. Als lijsttrekker loopt hij ook geen risico. Hij zal verkozen worden en af en toe provoceren vanaf het spreekgestoelte. Maar ik denk niet dat hij het beleid gaat veranderen.”

Zijn uitstraling

Behalve met zijn interview viel Van Langenhove woensdag ook op met zijn Vlaamse sokken – geel met een leeuw erop. “Van Langenhove probeert een stijlicoon te zijn, een beetje zoals Thierry Baudet in Nederland”, zegt Noël Slangen. “Zo valt hij op en dat draagt bij aan zijn aantrekkelijkheid voor de media.”

“Heel die Schild & Vrienden-groep heeft het voorkomen van de ideale schoonzoon”, zegt Devos. “Ze kiezen niet voor de bomberjacks en bottines van de skinheads, maar steken deftig in het pak. Helaas weten we al langer dat net die gekostumeerde voormannen het gevaarlijkst zijn.”

 

Experte lichaamstaal over veelbesproken interview:

“Zijn monkellachje wijst op minachting”

hasselt Niet alleen met woorden weet Dries Van Langenhove een gevoelige snaar te raken bij zijn achterban. “Hij straalt zelfzekerheid uit”, zegt lichaamstaalexperte Dana Ketels.

Ketels volgde het interview met Van Langenhove met bijzonderde aandacht. “Heel vaak toont hij een monkellachje. Dat kan twee dingen betekenen: als Kathleen Cools aan het woord is, lachen zijn ogen niet mee, wat wijst op minachting. Wanneer hij het heeft over zijn onafhankelijkheid van de partij lachen zijn ogen wel mee, dan wijst het op trots.”

Op basis van zijn lichaamstaal is Van Langenhove nauwelijks op leugens te betrappen. “Wat je wel merkt, is dat hij vaak niet ingaat op de algemene beschuldiging maar inpikt op een formulering of een onderdeel van een beschuldiging. Zo gaat hij op zoek naar zijn eigen waarheid.”

Opvallend moment is wanneer Kathleen Cools Van Langenhove aanmaant om niet rechtstreeks in de camera te kijken. “Hij doet dat omdat hij heel goed weet hoe hij mensen moet aanspreken”, zegt Ketels. “Hij weet dat zijn volgers thuis achter hem staan. Hij geeft het interview voor hen.”

De lichaamstaalexperte ziet een man aan het werk die sterk in zijn schoenen staat. “Hij maakt oogcontact, heeft een rechte houding en houdt zijn handen boven tafel. Alles in zijn lichaamstaal straalt zelfvertrouwen uit. Hij gelooft zijn ideologie en weet hoe hij die moet overbrengen.” (jom)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws