Wetenschappers denken nu te weten waarom de beelden op het Paaseiland geplaatst werden.
Volledig scherm
Wetenschappers denken nu te weten waarom de beelden op het Paaseiland geplaatst werden. © AP

Na eeuwen denken wetenschappers één van de grootste mysteries van Paaseiland ontsluierd te hebben

De geheimzinnige beelden op het Paaseiland behoren tot de beroemdste sculpturen ter wereld. De beeldhouwwerken uit vulkanisch gesteente maken van het eiland in de Stille Oceaan een van de meest mysterieuze plekken op aarde. Wetenschappers denken nu te weten waarom de beelden op bepaalde plaatsen zoals kustgebieden werden gezet.

24 reacties

  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    De beelden moesten volgens mij fungeren als afschrikking voor wie hun land wilde betreden, een tegengestelde mening aan die van Dimitri Mostrey.
  • Amber Habex

    5 jaar geleden
    vroeger moet het er mooi zijn geweest, met bossen en al. De beelden waren echter te groot om met enkel manskracht verplaatst te worden, hiervoor gebruikte ze boomstammen. jammer genoeg zijn daardoor de bomen verdwenen en was het te moeilijk om te overleven.
  • Dimitri Mostrey

    5 jaar geleden
    De meest zinnige uitleg ooit is dat de Polynesiërs, die de Paaseilanden ontdekten en bevolkten, snel doorhadden dat de bruikbare materialen niet aanwezig waren om een terugreis te maken. Het maken en plaatsen van de beelden was een wanhoopsdaad om aandacht te trekken. Een soort wegwijzers dus, niet naar water maar naar henzelf. We gaan het nooit weten.
  • chris delanghe

    5 jaar geleden
    Het ligt en staat hier vol op aarde met zaken waar de huidige stand van wetenschap geen zinnege uitleg voor heeft of kan verzinnen, en toch probeert men steeds opnieuw zaken uit te leggen waarvan men totaal niets snapt. Of zaken die volgens de wetenschap niet kunnen of onmogelijk zijn. Toch staan of zijn die daar... Men kan en wil gewoon niet accepteren dat we niet alles weten, laat staan begrijpen. Dan ermaar op los fantaseren... want publiceren brengt geld op.
  • Levi Raes

    5 jaar geleden
    De reacties laten weer te wensen over, andermans werk en passie afbreken zonder dat je zelf met kennis van zaken spreekt, kruip dus ff terug onder jullie steen aub!! ... ik ben daar geweest en heb me heerlijk laten onderdompelen in de mysterieuze sfeer die op het eiland hangt... was een fantastische ervaring waarbij je met meer vragen dan antwoorden terug huiswaarts keert