Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Wat u moet weten voor u gaat eten

R&B-ster R. Kelly ligt opnieuw onder vuur wegens misbruik van minderjarigen.Beeld REUTERS

Komt er na mei een blauw-groene as of stevenen we toch opnieuw af op een rechtse coalitie met MR en N-VA? In het buitenland blijft de controverse rond R. Kelly groeien na een docu en hij is niet de enige die beschuldigd wordt in een documentaire.

In het nieuws

1. Hebben we na mei een blauw-groene as?

Hoe zit het nu met die blauw-groene as als motor van de nieuwe federale of Vlaamse coalitie? Groen-voorzitter Meyrem Almaci zinspeelde er openlijk op. In Mechelen bewijzen liberaal burgemeester Bart Somers en Groen-kopstuk Kristof Calvo dat samenwerken kan. Maar een samenwerking tussen liberalen en groenen is – althans op federaal niveau – niet evident. Somers houdt de uitgestoken groene hand voorlopig beleefd af.

Bart Somers (Open Vld) en Kristof Calvo (Groen) tonen dat een samenwerking mogelijk is. Al is er nog een verschil tussen het lokaal en het federaal niveau.

2. Proximus: “Soms moet je mensen pushen om zich om te scholen”

Dominique Leroy hoopt dat veel van de 1.900 werknemers, wier job op de helling staat, zich kunnen omscholen, zodat de afvloeiingen lager uitvallen. Of beter: zich willen omscholen. “Want soms moeten mensen wel een duwtje krijgen”, zegt de Proximus-CEO.

De komende drie jaar moeten bij het telecombedrijf ruim 1.900 banen verdwijnen. Tegelijk wil Proximus 1.250 nieuwe mensen aanwerven. Uit deze nieuwe ontslagronde blijkt nogmaals dat overheidsbedrijf Proximus en de regering niet altijd op dezelfde lijn zitten.

Proximus-CEO wil gedwongen ontslagenen vermijden door mensen om te scholen.Beeld Photo News

3. Wenkt het einde voor Andy Murray?

De Australian Open die maandag in Melbourne begint, zou weleens het laatste toernooi van Andy Murray kunnen zijn. De Brit maakte op een emotionele persconferentie bekend met constante pijn te leven. Het doel van de 31-jarige Brit was om deze zomer nog één keer op Wimbledon te kunnen spelen. Dat toernooi won hij twee keer, waarmee hij de Britten van een 77-jaar durend sporttrauma verloste. Of hij ook dit jaar nog op het heilige gras zal verschijnen, is dus maar zeer de vraag.

Andy Murray brak in tranen uit tijdens zijn persconferentie aan de vooravond van de Australian Open.Beeld AFP

4. Spijbelen voor klimaatoverleg

Kersvers Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) nodigt donderdag 20 ‘klimaatspijbelaars’ uit om “mee te werken aan een klimaatplan”. Opvallend, want nadat donderdag 3.000 scholieren spijbelden om in Brussel te pleiten voor een ambitieuzer klimaatbeleid, zou dus opnieuw gespijbeld moeten worden. “Persoonlijk had ik het ook liever op een woensdag gezien, ik wil zeker geen spijbelgedrag aanmoedigen”, zegt Peeters op Radio 2.

Jongeren tijdens 'Spijbelen voor het klimaat', een initiatief van de Vlaamse leerlingen van Youth For Climate, om te protesteren voor het klimaat.Beeld Photo News

5. Francken wil verder met de MR

N-VA-kopstuk Theo Francken is voorstander van het voortzetten van de samenwerking met MR na de verkiezingen. Dat zei hij in de marge van een boekvoorstelling van MR-senator Alain Destexhe. Maar zijn de Franstalige liberalen daar zelf klaar voor?

Immigration et intégration: Avant qu’il soit trop tard heet het werkstuk van Destexhe, die senator en Brussels parlementslid is. Aan de hand van cijfers maakt hij een analyse van het Belgische migratie- en integratiebeleid van de afgelopen jaren. Zijn punt: het beleid moet dringend strenger worden, ‘voor het te laat is’.

Alain Destexhe (MR) en Theo Francken (N-VA) broederlijk naast elkaar tijdens boekvoorstelling Immigration et intégration: Avant qu’il soit trop tard.Beeld Damon De Backer

6. Opwarming oceanen schakelt versnelling hoger

De oceanen warmen sneller op dan voorzien, zo blijkt uit nieuwe metingen waarover het wetenschappelijk tijdschrift Science bericht. In 2019 zou bovendien een nieuw temperatuurrecord sneuvelen.

De opwarming van het zeewater geldt als een van de belangrijkste indicatoren voor de klimaatopwarming en voor de stijging van de zeespiegel. Slecht nieuws voor het klimaat dus.

7. Reynders krijgt concurrentie

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) krijgt af te rekenen met drie concurrenten voor de functie van secretaris-generaal bij de Raad van Europa.

De kandidatuur van de Litouwse ex-premier Andrius Kubilius was al bekend. Nu blijken ook twee vrouwelijke kandidates, de Griekse ex-premier Dora Bakoyannis en de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Marija Pejcinovic Buric, mee te dingen naar het ambt van secretaris-generaal.

In het nieuws
Beeld Photo News

Aan het koffieapparaat

1. Muziek R. Kelly en Michael Jackson opnieuw onder vuur

Lady Gaga wil het duet met R. Kelly uit haar discografie schrappen, na nieuwe details over misbruik van minderjarigen in de documentaire Surviving R. Kelly, waarbij een reeks vrouwen getuigt over het wangedrag van de man.

Ook de muzikale erfenis van Michael Jackson ligt postuum onder vuur met de komst van de docu Leaving Neverland. Daarin getuigen twee mannen over hoe ze als kind seksueel misbruikt werden door de King of Pop en hoe ze daar jaren later mee omgaan. Hoe moeten we omgaan met de muziek van deze aangebrande sterren?

Michael Jackson.Beeld AP

2. “Lesbische nonnen zijn van alle tijden”

Paul Verhoeven werd in juli vorig jaar 80, maar dat weerhield hem er niet van te beginnen aan het megaproject Benedetta. De film gaat over een lesbische non in de late middeleeuwen.

“Je zou Benedetta kunnen zien als een statement. Het is erbarmelijk wat met name de katholieke kerk in al die eeuwen van ­Jezus heeft gemaakt. Hij bracht ons een nieuwe ethiek, zoals je terugvindt in zijn parabels, zoals de barmhartige Samaritaan – heb je vijand lief. Nog altijd hoogst actueel. Maar de kerk heeft Jezus aangewend voor politiek, zelfverrijking en machtsmisbruik – al die schandalen ook van die priesters met die jongetjes. Dat is niet mijn Jezus”, aldus Verhoeven.

Aan het koffieapparaat
Beeld Guy Ferrandis

3. Wordt de ex-vrouw van Amazonbaas Jeff Bezos in één klap rijkste vrouw ter wereld?

De precieze details zijn nog niet duidelijk, maar de kans is reëel dat MacKenzie Bezos-Tuttle (48) na de scheiding van haar man en Amazon-oprichter Jeff Bezos (54) zich in één klap de rijkste vrouw ter wereld mag noemen. Bezos zou de scheiding dan moeten bekopen met een forse ­daling op de lijst met rijkste mannen.

Jeff Bezos en MacKenzie Bezos-Tuttle tijdens betere dagen.Beeld AFP