Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Dit is de achterkant van de maan: grillig en met talrijke kraters

Chinese onderzoekers maakten unieke 360°-beelden van het maanoppervlak openbaar.Beeld RV

Chinese onderzoekers hebben de allereerste beelden van de achterkant van de maan verspreid. Het zijn 360°-beelden, die tonen hoe de oppervlakte eruitziet. De omgeving kenmerkt zich door talrijke kraters van uiteenlopende grootte. Een grote uitdaging voor het plannen van de route die robotjeep Yutu-2 moet volgen.

Begin dit jaar landde voor het eerst in de geschiedenis een onbemande Chinese ruimtesonde op de achterkant van de maan, meer dan vijftig jaar na de eerste maanlanding. 

Chang’e 4 landde op 3 januari in een gigantische inslagkrater aan de zuidpool, met als gevolg een historische landing en een grote technologische doorbraak. Minuten na de landing stuurde de sonde de eerste beelden naar de aarde. Die revolutionaire beelden tonen voor het eerst de structuur van de achterkant van het maanoppervlak.

Dit is de achterkant van de maan: grillig en met talrijke kraters
Beeld RV

Transmissiesatelliet

Chinese experten bestempelden de missie vooraf als zeer veeleisend. De grote moeilijkheid was onder meer de communicatie met de aarde, omdat vanop de achterkant van de maan geen rechtstreekse radioverbinding mogelijk is. 

Daarom brachten de Chinezen al in mei de transmissiesatelliet Queqiao (‘Eksterbrug’) in stelling, om signalen uit de radioschaduw door te kunnen sturen. De 360°-beelden werden teruggestuurd via dezelfde satelliet, die opereerde op ongeveer 455.000 kilometer van de aarde, waar het zowel de aarde als de verste kant van de maan kan zien.

China noemt zijn missie naar de achterzijde van de Maan een “compleet succes”, zo heeft het staatspersbureau Xinhua vandaag gemeld. De maanmissie moet bewijzen dat China’s ambitieuze ruimtevaartprogramma grote vooruitgang boekt. Een nieuw ruimtestation is een andere belangrijke pijler van dat programma. Onderzoekers gaan nu alvast met de beelden aan de slag om het grondoppervlak grondig te kunnen analyseren en meer achtergrondinformatie te vergaren om zo’n station te kunnen bouwen.

Transmissiesatelliet
Beeld RV
Transmissiesatelliet
Beeld REUTERS