Direct naar artikelinhoud
gele hesjes

Gezochte Nederlandse truckchauffeur die geel hesje doodreed opgepakt in Tilburg

In Belgie is een man om het leven gekomen tijdens een wegblokkade door activisten in gele hesjes. Dat gebeurde op de E25, niet ver van de Nederlandse grens bij Eijsden. Het slachtoffer werd geschept door een vrachtwagen die doorreed en was op slag dood.Beeld ANP

De Nederlandse vrachtwagenchauffeur (56) die ervan wordt verdacht een ‘geel hesje’ te hebben doodgereden in Visé (Wezet) is opgepakt in Tilburg. Dat bevestigt het parket van Luik. Eerder werd er een Europees arrestatieverzoek uitgevaardigd tegen de man.

“Ja, hij is zaterdagavond aangehouden”, zegt Catherine Collignon, woorvoerster van het Luikse parket, die hiermee lokale berichtgeving bevestigt. “De Belgische politie heeft me bevestigd dat hij is aangehouden door hun Nederlandse collega’s.”

Zaterdag had Collignon gezegd dat de verdachte uit de buurt van het Nederlandse Tilburg geïdentificeerd was op basis van de nummerplaat van de vrachtwagen die was genoteerd door getuigen. 

Geen ongeval

De arrestatie volgt op een persconferentie van het Belgische parket aan het begin van de avond. Daarop werd bekendgemaakt dat er een Nederlander van 56 werd gezocht die gisteravond was doorgereden nadat hij de betoger had aangereden. De aanrijding gebeurde bij een blokkade van ‘gele hesjes’ ter hoogte van Visé. Hij wordt verdacht van ‘opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg’. Eerder ging de politie nog uit van een ongeval. Volgens een ooggetuige zou de chauffeur zijn doorgereden nadat hij de demonstranten in gele hesjes had gezien.

Het slachtoffer was een 50-jarige actievoerder. De man overleed ter plaatse. Een demonstrant zou gewond zijn geraakt. Het ongeluk gebeurde tijdens een blokkade van de snelweg naar Maastricht door zo’n twintig gele hesjes. De Belgische politie vroeg de trucker zijn vrachtwagen even verderop op een parkeerplaats neer te zetten, maar in plaats daarvan ging de chauffeur ervandoor, aldus Belgische media. De vrachtwagen werd later leeg teruggevonden op een parkeerplaats bij Tilburg. Op de persconferentie werd bekendgemaakt dat een Europees arrestatiebevel tegen de trucker was uitgevaardigd.

Drie Belgische gele hesjes overleden

Sinds het begin van de beweging van de gele hesjes, begin november, hebben drie Belgen bij aan de beweging gerelateerde incidenten het leven verloren. Het jongste slachtoffer, een zekere Roger uit Luik, viel vrijdagavond. Hij werd in Visé (Wezet) aangereden door een vrachtwagen. Hij is het eerste slachtoffer onder de actieve demonstranten. 

De twee andere doden, autobestuurders, vielen allicht nadat zij verrast werden door blokkadeacties. Die twee andere slachtoffers vielen halfweg de maand december. Het ging om een vijftiger uit Solre-sur-Sambre en een in 1966 geboren vrachtwagenchauffeur uit het Bergense die in Doornik het leven liet.

Gele hesjes - Verdachte vrachtwagenschauffeur aangehouden in Nederland (Parket Luik)

BRUSSEL 13/01 (AFP) =