Profclubs bereid om gokken aan te pakken, maar Voetbalbond en openbare omroep willen niet mee: “De VRT was precies een gokkantoor”

© Unibet

De voetbalclubs van ons land zijn eindelijk mee, maar de voetbalbond zelf en de VRT kunnen best nog een tandje bijsteken als het gaat over gokken. ­Beiden deden alsof hun neus bloedde, toen de Kansspelcommissie aanklopte voor een sensibiliseringscampagne tijdens het WK. “Maar na Operatie Propere Handen is het toch duidelijk: de voetbalwereld heeft een gokprobleem.”

Arnout Gyssels

“Al onze pogingen om tot een akkoord te komen sprongen altijd af net voor de meet. Altijd wegens duistere redenen”, zegt Peter Naessens, de directeur van de Kansspelcommissie. “Maar na Operatie Propere Handen is het de voetbalwereld duidelijk dat ze paal en perk moet stellen aan het gokken.”

Zijn Commissie zal nog begin 2019 een protocol­akkoord sluiten met de Pro League, de koepel boven de profclubs in ons land. Dat akkoord moet ervoor zorgen dat de verschillende partijen elkaar sneller op de hoogte stellen van verdachte geldtransacties, maar ook dat er enkel nog verantwoord reclame wordt gemaakt voor gokken en dat er sensibiliseringsacties komen om mensen te wijzen op de gevaren van dat gokken.

Een goede eerste stap, zegt Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA), die de info opvroeg bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) – maar dan moet iedereen wel mee in bad.

Zo deed de voetbalbond – die onafhankelijk van de Pro League werkt – zelf niet mee aan de sensibiliseringsacties die de Kansspelcommissie op touw zette tijdens het WK. “Officieel omdat de Rode Duivels van de FIFA niets te maken mogen hebben met weddenschappen”, zegt Vermeulen. “Maar dat houdt de spelers niet tegen om zich persoonlijk te verbinden met wedoperatoren. Dat ze dan geen tegengewicht willen bieden is op zijn minst een gemiste kans.”

Zeker omdat gokken tijdens het WK een serieuze vlucht nam. 302.000 Belgen wedden op wedstrijden, van wie ruim de helft voor het eerst. In totaal werd voor bijna 204 miljoen euro ingezet.

Te veel reclame

En ook de VRT moet een tandje bijsteken. De openbare omroep kreeg veel kritiek voor de vele gokreclame tijdens het WK. “Het zag er bij momenten precies uit als een gokkantoor”, zegt Naessens. “Dat is niet meer voor herhaling vatbaar.” De Kansspelcommissie en minister Geens hopen dat het protocolakkoord met de Pro League later kan dienen als blauwdruk voor afspraken met de hele voetbalsector én andere sporttakken.

Bij de KBVB en de VRT hebben ze geen weet van nieuwe initiatieven uit de Kansspelcommissie, maar benadrukken ze dat ze zich bewust zijn van de gevoeligheid over gokken en dat ze daar al veel rond doen. De openbare omroep is alvast zeker bereid om dat verder te bekijken.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen