© HBvL

Chris Janssens en Annick Ponthier lijsttrekkers Vlaams Belang in Limburg

De Partijraad van het Vlaams Belang heeft de voornaamste plaatsen van de Limburgse lijsten voor de komende verkiezingen vastgelegd. Zoals verwacht trekt fractieleider Chris Janssens uit Genk de Vlaamse lijst. Annick Ponthier uit Bilzen staat op de eerste plaats op de Kamerlijst. Opmerkelijkste kandidate is de 32-jarige Roosmarijn Beckers, die vanop de tweede plaats voor het Vlaams Parlement voor verjonging moet zorgen.

neac/tvd

De sterren staan gunstig voor het Vlaams Belang. Bij de verkiezingen in 2014 werd extreemrechts nagenoeg gedecimeerd, maar vijf jaar later lijkt alles te wijzen op een comeback. Bij de provincieraadsverkiezingen in oktober haalde de partij in Limburg 12,3 procent. Als die uitslag zich voortzet in mei, dan mag ze hopen op een pak meer verkozenen dan de ene zetel die de partij in 2014 binnenhaalde. Toen raakte alleen Chris Janssens verkozen in het Vlaams Parlement, maar nu mikt Vlaams Belang op vijf Limburgse parlementsleden: twee in de Kamer en drie in het Vlaams Parlement.

De Partijraad gaf vandaag haar goedkeuring voor de eerste plaatsen op de lijsten. Die zullen er als volgt uitzien:

Vlaams Parlement

Chris Janssens (41, Genk): is vandaag al fractieleider in het Vlaams Parlement

Roosmarijn Beckers (32, Sint-Truiden): moet het gezicht worden van de verjonging. Beckers is al sinds haar 14de lid van de partij. Ze wil vooral van onderwijs haar speerpunt maken, vertelt ze vandaag in onze krant.

Leo Pieters (56, Maaseik): was tussen 2007 en 2009 al Vlaams Parlementslid. Vandaag provincieraadslid en fractieleider in Maaseik, waar hij vier zetels binnenhaalde

Kamer

Annick Ponthier (47, Bilzen): trekt de Kamerlijst in opvolging van Bert Schoofs, die het Vlaams Belang verliet nadat hij in 2014 niet meer verkozen raakte. Ponthier was tussen 2009 en 2014 al Kamerlid.

Frank Troosters (48, Hasselt): sinds 2013 gemeenteraadslid in Hasselt. Slaagde er in oktober in om het aantal zetels van zijn partij uit te breiden van één naar drie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer