Schietende cafébaas krijgt levenslange celstraf

Het Antwerpse hof van assisen heeft Murat Baran (44) vrijdag veroordeeld tot levenslange opsluiting voor twee moorden en vier moordpogingen, waaronder die op voorbijganger Hilde D.K. Er werden geen verzachtende omstandigheden aanvaard.

De Turkse cafébaas duldde na een incident met Albanezen de dag voordien geen enkele Albanees meer in zijn café. Toen er op 30 april 2011, de dag van de feiten toch, een aantal in zijn zaak zaten, had hij geroepen dat ze moesten vertrekken. Daarna opende hij het vuur, waarbij Agron Berisha (41) en Elis Mustafa (28) dodelijk geraakt werden.

Toen enkele klanten op de vlucht sloegen, liep hij hen al schietend achterna. Daarbij werden ook voorbijgangers geraakt. Na afloop keerde hij kalm terug naar zijn café, om daar één van de gewonde slachtoffers nog een genadeschot te geven.

Verjaadagsfeestje

Eén van de voorbijgangers die avond was Hilde D.K., die geraakt werd in haar knie en haar rug. De kogel perforeerde haar lever en rechternier. Die laatste diende verwijderd te worden.

Op het assisenproces werden fragmenten getoond uit het videoverhoor van de zoon van Hilde D.K.

Het kind was op 30 april 2011 samen met zijn ouders en zus naar het verjaardagsfeest van zijn oma geweest, die 80 werd. “Ik werd op weg naar huis misselijk op de tram. Omdat het niet ver meer was, stapte ik samen met mama vroeger af en gingen we te voet.”

© BELGA

In de Van Arteveldestraat hoorden ze plots een vijftal knallen. “Ik keek rond, maar zag niemand. Toen riep mama plots: ‘Rennen!’ Ik liep naar de hoek van de straat en hoorde haar gillen. Ik keek om de hoek en zag dat ze gevallen was. Toen trok iemand me terug achter de hoek, omdat er nog steeds geschoten werd”, vertelde de jongen op de beelden van het verhoor.

Gevlucht

Aangezien Baran na het incident naar het buitenland vluchtte, kon hij lang uit de handen van de politie blijven. Maar tijdens een internationale treinrit in december 2015, viel hij tijdens een toevallige controle door de mand met zijn valse papieren.

Intussen was hij al bij verstek veroordeeld. Ook toen kreeg hij levenslange opsluiting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen