Klimaatopwarming kan bierproductie in het gedrang brengen

© iStock

De productie van gerst zou kunnen kelderen door de opwarming van de aarde.

Misschien kunnen bierdrinkers beter geen kennis nemen van de scheikunde achter de vorming van bier: meestal is het een complex proces met heel wat bacteriële en andere bijdragen. Toch is het interessante wetenschap. Bio-ingenieur Jonas De Roos (VUB) boog zich met zijn collega’s over lambiek. Hun resultaten verschenen in Applied and Environmental Microbiology.

De voornaamste conclusie was dat naast de lucht van de Zennevallei ook de houten vaten waarin de gisting van het bier gebeurt de smaak bepalen. Met name microben in de vaten sturen het gistings- en rijpingsproces. Het ‘bedrijfsgeheim’ van veel brouwers is meestal niets anders dan de verhouding tussen verschillende soorten microben voor de productie.

Wie geïnteresseerd is in het Belgische bierlandschap kan snuffelen in het boek Belgisch bier: getest en geproefd (Uitgeverij Lannoo). Daarin beschrijven microbiologen Miguel Roncoroni en Kevin Verstrepen van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie de wetenschap achter 250 Belgische biersoorten.

Minder goed nieuws verscheen in het vakblad Nature Plants: door de klimaatopwarming zou de productie van de gerst, die de basis van de bierproductie vormt, kunnen kelderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content