Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Zes- en zevenjarigen overspoelen academies

Deeltijds kunstonderwijs is populairder dan ooit
Beeld rvb

Nooit eerder volgden zo veel leerlingen les aan de kunstacademie. 199.361 cursisten leren momenteel een instrument, volgen drama, dans of beeldende vorming. Dat zijn er 8 procent meer dan vorig schooljaar.

De stijging is vooral te vinden bij de allerkleinsten. Terwijl kinderen vroeger moesten wachten tot het derde leerjaar om notenleer te volgen, kunnen ze dat nu al twee jaar vroeger. Dans en beeldende kunst kon wel al, maar minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) breidde het aanbod uit. Muziek, woordkunst-drama en vooral de domeinoverschrijdende initiatie, zoals het ‘kunstenbad’, zijn nieuw.

Een goede zet, want de groei bevindt zich met 28.116 leerlingen in totaal ook vooral in die jongste groep. Dat is een stijging met 10.243 kinderen of bijna 60 procent in vergelijking met vorig jaar. Bijna de helft kiest voor beeldende en audiovisuele kunst. Met uitzondering van dans – net te wijten aan die grotere keuzemogelijkheden – groeien alle takken van het deeltijds kunstonderwijs. De muziekschool groeit het felst, met 10,7 procent.

Het populairste instrument blijft piano met 25.090 leerlingen. Gitaar volgt op twee met 14.729 muzikanten, viool op drie met 5.888. In de richting woordkunst-drama is speltheater het populairst, klassieke dans is de meest gekozen dansopleiding. De beeldende en audiovisuele academie trekt vooral schilders aan.