Nederlandse trucker vrijgelaten na dodelijk ongeval ‘geel hesje’, echte verdachte geïdentificeerd

Een spijtige vergissing, zo noemt het Luikse parket de arrestatie van een Nederlandse trucker, afgelopen weekend. De man werd gezocht voor het dodelijke ongeval waarbij een ‘geel hesje’ stierf tijdens een actie in Visé, bij Luik. De echte dader is nu geïdentificeerd maar nog niet gevonden.

tg

De 56-jarige vrachtwagenchauffeur uit Dongen (Nederland) die afgelopen weekend werd aangehouden op verdenking van de dodelijke aanrijding van een ‘geel hesje’ in Visé, is vrijgelaten. Hij blijkt niets met de aanrijding te maken te hebben. “Er is sprake van een verwisseling van twee vrachtwagens”, gaf de Luikse procureur Catherine Collignon maandagmiddag toe.

De echte verdachte is gekend maar toen de politie maandagochtend aanbelde bij zijn huis in Landgraaf, in Nederlands Limburg, was er niemand. Hij wordt nu opgespoord. Zijn vrachtwagen is gevonden bij een transportbedrijf in Maastricht en werd in beslag genomen voor sporenonderzoek.

Het ongeval gebeurde aan een filterblokkade die vrijdagavond door enkele tientallen ‘gele hesjes’ was ingesteld op de E25 in de richting van Maastricht (Nederland).

Het rechterbaanvak was afgesloten met paletten en banden, het linkerrijvak was opengelaten voor voertuigen. Twee betogers stelden zich op om de weg te blokkeren. Een Nederlandse vrachtwagen probeerde toch door de blokkade te geraken en reed daarbij een actievoerder aan. Roger Borlez, 49 jaar, kwam onder de wielen van de vrachtwagen terecht en stierf. Zijn vrouw was getuige van het drama.

Gezien op camera’s

Daarop reed de trucker, op bevel van de politie, door tot aan een volgend parkeerterrein. Om te vermijden dat de andere manifestanten zich zouden wreken. Maar de agenten raakten zijn spoor kwijt. Daarop volgde een grote zoekactie.

De verwarring met de Dongense trucker zou zijn ontstaan omdat de werkelijke verdachte nog voor de grens een afslag nam, zo zei het parket van Luik vanmiddag. De Dongense vrachtwagenchauffeur, die ook in Visé passeerde en van de verwarring van het ongeval gebruikmaakte om door de blokkade te glippen, was de enige trucker die kort nadien de grens passeerde, zo bleek op camerabeelden. En dus werd hij, onterecht, als verdachte beschouwd. En niet de chauffeur van de vrachtwagen van wie getuigen het kenteken hadden genoteerd.

Hij bleek nochtans de echte doodrijder. Zijn vrachtwagen is intussen in beslag genomen bij een transportbedrijf in Maastricht. De man zelf wordt nog gezocht.

“Er is een nieuw Europees aanhoudingsbevel uitgeschreven door de onderzoeksrechter. Voorlopig worden de feiten gekwalificeerd als doodslag”, zegt procureur Collignon.

Vrienden en collega’s van de doodgereden actievoerder zijn intussen een geldinzameling gestart voor de weduwe van Roger Borlez.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen