SP.A-voorzitter John Crombez: "Proximus moet in overheidshanden blijven"

SP.A-voorzitter John Crombez wil niet dat de overheidsbelangen in Proximus worden afgebouwd. "Ik ben daar heel erg tegen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Met 53,5 procent is de Belgische Staat nog steeds hoofdaandeelhouder bij Proximus, maar dit weekend gaf de liberale minister van Telecommunicatie Philippe De Backer aan dat hij die belangen wil afbouwen. De discussie over de staatsbelangen bij Proximus komt er in de marge van de aankondiging dat 1.900 jobs bij het telecombedrijf moeten verdwijnen. 

"Een regering leidt een land, geen telecombedrijven." Met die slogan maakte ontslagnemend minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) dit weekend duidelijk dat hij de overheidsbelangen bij Proximus wil afbouwen. Als autonoom, beursgenoteerd bedrijf, moet de raad van bestuur van Proximus dan ook beslissen op welke manier de aangekondigde 1.900 afvloeiingen bij Proximus moeten gebeuren, vindt De Backer.

Lid van die raad van bestuur is de voormalige Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD). Hij noemt de herstructurering "noodzakelijk", maar zegt dat die beslissing niet bij de raad van bestuur lag. "Ze heeft de intentie uitgesproken om daarover het sociaal overleg aan te gaan. Dat is ook zo voorzien in de wet-Renault", zegt hij. Of de overheid zijn belangen nu moet afbouwen, daarover doet De Gucht geen uitspraken. Maar Proximus is nu al "geen overheidsbedrijf" meer, zegt hij wel. "Het is een privébedrijf, met een aandeelhouder die de meerderheid van de aandelen heeft. Dat is toevallig de staat." 

SP.A-voorzitter John Crombez wil alvast niet dat de overheidsbelangen worden afgebouwd. "Ik ben daar erg tegen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Volgens Crombez moet de overheid sterker de touwtjes in handen houden: "Veel van wat je moet doen op vlak van infrastructuur, bij telecom, technologie, de NMBS, maar ook logistiek met de post, moet je doen via investeringen van de overheid." Een klassieke tegenstelling tussen liberalen en socialisten? "Als er miserie is, moet de belastingbetaler het oplossen, maar niemand mag zich moeien. Dat is de redenering van de liberalen", zegt Crombez alvast. In het verkiezingsprogramma van SP.A zal dan ook staan dat ook op vlak van energie meer infrastructuur in overheidshanden moet blijven. 

Geen steun voor hervorming van werkloosheidsuitkeringen

Voor die verkiezingen moet er echter nog even worden bestuurd. Nu de regering in lopende zaken is, krijgt het parlement meer beslissingsrecht. Crombez wil het federaal parlement naar eigen zeggen "wakker schudden", en haalt daarbij uit naar Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA): "Ik heb de indruk dat hij het parlement in slaap aan het wiegen is. Hij gaat eerder gesprekken aan in een modus van: "we gaan goed afspreken wat we maar gaan doen". Ik begrijp dat niet. Het parlement heeft het nu in handen."

SP.A wil het parlement wakker schudden, maar de parlementsvoorzitter zit niet in die modus.

John Crombez, voorzitter van SP.A

Crombez noemt enkele maatregelen die hij nog wil voorleggen in het parlement. Zo wil hij het naar eigen zeggen hebben over de beslissing van het parket om voormalige toplui van Fortis niet te vervolgen. Daarnaast ligt de focus op het sociaal overleg over het nieuw loonakkoord. Anderzijds is Crombez niet te vinden voor de arbeidsdeal zoals die nu voorligt, met de hervorming van de werkloosheidsuitkeringen. "De degressiviteit is al ingebouwd in het bestaand systeem. Als men hiermee verdergaat, vergroot dat het armoederisico", zegt hij. "We moeten meer investeren in onderwijzers en verplegers, zodat de mensen hun jobs beter worden." 

Kathleen Van Brempt "goede kandidaat" om Europese lijst te trekken

Voor de verkiezingen in mei maakte SP.A, net als CD&V en Vlaams Belang, al een groot deel van hun lijsttrekkers bekend. Bij SP.A blijft de Europese lijsttrekker nog een onbekende. Zowel Europees parlementslid Kathleen Van Brempt en voormalig politiek directeur Jan Cornillie zijn kandidaat. Crombez laat nog niet in zijn kaarten kijken, maar noemt Van Brempt "een goede kandidaat". "Er zijn veel goede redenen om te zeggen dat zij het zou kunnen worden", zegt hij voorzichtig. "Het partijbureau zal nu zijn beslissing wel nemen."

Bekijk hier het interview met John Crombez in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen