© blg, pdr

© Victoriano Moreno

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Hét symbool van Antwerpen twee jaar stil door renovatie

Vanaf 21 januari worden er steigers opgebouwd om de Antwerpse kathedraaltoren te restaureren. De komende twee jaar zal de 500 jaar oude belforttoren een stevige opknapbeurt krijgen. Eerst wordt het bovenste stuk van de toren gerestaureerd, vanaf de klok, en vanaf de winter van 2020 zal dan het onderste deel aan de beurt komen.

mf

De natuursteen, het voegwerk en de beelden op de toren worden gereinigd, nagekeken en gerestaureerd waar nodig. De wijzerplaten worden gedemonteerd en in het atelier gerestaureerd. De haan en het kruis op het topje worden verguld. Al het natuursteen wordt ook gereinigd.

Tijdens de werkzaamheden worden de luidklokken en de beiaard ingepakt tijdens de werken. Alleen bij belangrijke vieringen in de kathedraal wordt één luidklok tijdelijk ingezet. Ook het automatische beiaardspel en de uur- en halfuurslag van de klokken zal niet meer te horen zijn. Tot april 2019 zal de beiaard nog wel manueel spelen.

De werfhekken van de kathedraal worden aangekleed met een werk van stadsdichter Maud Vanhauwaert en grafisch ontwerpen Jelle Jespers.

De kathedraal is al sinds 1938 beschermd als monument, sinds 1999 behoren de kathedraal en de toren tot het UNESCO Werelderfgoed. De 123 meter hoge belforttoren werd voltooid in 1518.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER