Direct naar artikelinhoud
Indonesië

Tweede zwarte doos van verongelukt Lion Air-toestel gevonden in Javazee

Een foto van de cockpitvoicerecorder die is gevonden in de Javazee.Beeld EPA

Op de bodem van de Javazee is de tweede zwarte doos gevonden van het verongelukte Lion Air-vliegtuig. De vrijwel nieuwe Boeing 737 MAX 8 stortte in oktober kort na vertrek vanaf Jakarta in zee. Alle 189 inzittenden kwamen om het leven.

Enkele dagen na de crash werd een van de twee zwarte dozen van het toestel gevonden. Dat was de recorder met de vluchtgegevens. De cockpitvoicerecorder (CVR), die geluiden registreert in de cockpit, was lange tijd spoorloos. De afgelopen dagen werd een zwak signaal opgevangen, en hij is nu gevonden op acht meter diepte. Volgens een woordvoerder van de Indonesische marine is het apparaat nog intact ondanks een aantal krassen en deuken.

Uit de gegevens van de datarecorder kwam al naar voren dat de snelheidsmeter van het gloednieuwe toestel de laatste vier vluchten niet werkte. Waarom het vliegtuig niet aan de grond is gehouden, en waarom de ene piloot wel veilig kon landen en de andere niet, wordt nog uitgezocht.

Rampvlucht

In de 12 minuten dat de rampvlucht duurde, hebben de twee piloten een worsteling op leven en dood geleverd. Ze ontdekten al snel dat er iets mis was met de snelheidsmeting: de boordcomputers dachten dat het toestel te langzaam vloog. Daarop namen die de besturing over en stuurden ze de neus van het toestel naar beneden, zodat het snelheid kon maken. De copiloot trok de neus weer omhoog, maar zodra hij rechtdoor wilde vliegen, greep de computer opnieuw in en duwde de neus weer omlaag.

26 keer hebben de boordcomputers de neus van het toestel naar beneden gedwongen, 26 keer hebben de piloten uit alle macht geprobeerd de neus weer op te trekken.

Nabestaanden bekijken de persoonlijke bezittingen die zijn gevonden van de passagiers van het neergestorte toestel.Beeld AP

Vlucht JT610 was onderweg van Jakarta naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka bij Sumatra. Het is het ergste vliegtuigongeluk in Indonesië sinds 1997.