Direct naar artikelinhoud
Politiek

Bart De Wever wil Vlaams minister-president worden, Jambon is kandidaat-premier

Jan Jambon (links) en Bart De Wever (rechts) tijdens de persconferentie waarop de kieslijsten van N-VA werden voorgesteld.Beeld Tim Dirven

Bart De Wever trekt op 26 mei de Antwerpse N-VA-lijst voor het Vlaams Parlement met de ambitie om zelf Vlaams minister-president te worden. Dat heeft hij bekendgemaakt op een persconferentie. Jan Jambon is kandidaat-premier voor N-VA. 

Bart De Wever maakt er geen geheim van dat de keuze van de N-VA mee is ingegeven door de opstelling en de recente communicatie van de PS. De Franstalige socialisten kondigden vrijdag bij monde van voorzitter Elio Di Rupo een “reconquista” aan. De Franstalige socialisten willen op alle niveaus opnieuw aan de macht komen.

Dat scenario wil N-VA absoluut vermijden. “De PS wil opnieuw de macht veroveren en alle sociaal-economische hervormingen terugdraaien. Ze willen de pensioenleeftijd opnieuw verlagen, meer uitgaven, een hoger overheidsbeslag en hogere schulden”, aldus De Wever.

Bart De Wever wil Vlaams minister-president worden, Jambon is kandidaat-premier
Beeld Tim Dirven

Wie volgt straks De Wever op?

Om die ‘reconquista’ van de PS af te weren, moet N-VA volgens De Wever haar “sterkste opstelling” naar voren schuiven. Die opstelling moet een dubbel doel dienen. Zo spreekt De Wever enerzijds van het verdedigen van “het bolwerk Vlaanderen”, terwijl zijn partij federaal de ambities op het vlak van socio-economische hervormingen, veiligheid en asiel en migratie wil aanscherpen. 

Concreet wil dat zeggen dat Bart De Wever zelf kandidaat is voor het minister-presidentschap in Vlaanderen. Als De Wever minister-president wordt, stopt hij als Antwerps burgemeester. Geen gemakkelijke keuze, erkent De Wever. “Wat de mens De Wever wil, is hier in conflict gekomen met de keuze van partijvoorzitter De Wever. La Flandre passe avant les rêves de BDW”, klonk het. 

Als De Wever minister-president wordt, moet de partij na vijftien jaar ook op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Jambon en Bourgeois

Gewezen vicepremier Jan Jambon zal de Antwerpse Kamerlijst trekken en profileert zich op die manier als kandidaat-premier. Hij moet federaal de eerste N-VA-stem zijn op het vlak van socio-economische hervormingen, asiel en migratie en veiligheid.

Geert Bourgeois, Jan Jambon en Bart De Wever .Beeld Tim Dirven

Jambon: “Als meneer Di Rupo een reconquista aankondigt, dan willen wij verdedigen wat wij opgebouwd hebben en dat werk ook verder zetten, zowel op socio-economisch vlak als op het vlak van veiligheid en asiel en migratie. Het werk is zeker niet af. Het laatste wat we nodig hebben, is dat de PS terugkeert”, aldus Jambon.

De Wever is ook duidelijk. Zijn partij zal enkel nog in een federale regering stappen “als die een beleid voert dat noodzakelijk is voor Vlaanderen”. “Wij willen harde garanties dat men vijf jaar volhardt in socio-economisch herstelbeleid, met de noodzakelijke hervormingen en sanering”, aldus De Wever. 

Huidig minister-president Geert Bourgeois zal dan weer de Europese lijst voor N-VA trekken. Bourgeois zelf blikt alvast tevreden terug op zijn periode als minister-president en steunt de opstelling die werd gekozen. “Ik ben heel graag minister-president geweest. Het is de allermooiste job die je als Vlaams-nationalist kan hebben. We hebben voor een heel sterke cast gekozen. Ik ben heel enthousiast over de keuzes van mijn partij”, aldus Bourgeois.

‘Als meneer Di Rupo een reconquista aankondigt, dan willen wij verdedigen wat wij opgebouwd hebben en dat werk ook verder zetten’
Jan Jambon, N-VA

“Ik zie dit als een mogelijkheid om wat ik gedaan heb als minister-president van Vlaanderen te gaan verzilveren en me te presenteren aan alle Vlaamse kiezers”, aldus Bourgeois. Volgens Bourgeois kiest zijn partij op Europees niveau voor de “derde weg”. “We zijn geen eurosceptici en ook geen eurofielen. We gaan voor een realistisch Europa”, klonk het. 

Dedecker?

Met de keuze voor Bourgeois als Europees lijsttrekker is het natuurlijk de vraag of Jean-Marie Dedecker de N-VA-lijst in West-Vlaanderen zal trekken. Daarover is de voorbije dagen al heel wat gezegd en geschreven. Bourgeois zelf spreekt zich daar niet over uit.

Wellicht zal de N-VA-puzzel zich in de komende dagen verder aftekenen. Donderdag komt het nationale kiescollege van de partij samen om zich te buigen over de kieslijsten. 

Van Besien: “Woordbreuk”

Kersvers Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels stelt dat haar partij tijdens de onderhandelingen met N-VA en Open Vld voor een Antwerps bestuursakkoord aan Bart De Wever “steeds duidelijkheid gevraagd heeft: Antwerpen of Brussel”. Ze noemt het daarom “goed dat die duidelijkheid er na mei komt”, nu De Wever kandidaat minister-president is. Tot dan is het “wel nog een derde bal om in de lucht te houden”, stelt Beels vast.

Beels voegt er in haar reactie nog aan toe dat sp.a verwacht dat “de grote verbinding in de stad de komende maanden geëngageerd in de praktijk wordt omgezet”, los van de verkiezingscampagne die nu volop zal losbarsten. 

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens Antwerps Groen-kopstuk Wouter Van Besien pleegt De Wever “woordbreuk eerste klas” door niet langer zes jaar burgemeester te willen zijn. “Voor De Wever waren de Antwerpse verkiezingen blijkbaar maar om te lachen”, zegt hij. “Twee weken in de nieuwe termijn en hij wil zijn stad in de steek laten. Als hij consequent is, neemt hij vandaag al ontslag als burgemeester. Burgemeester van Antwerpen is geen plan B.”