Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Voorstanders van de brexit voeren actie voor het Britse parlement in Londen.Beeld EPA

Leerlingen op katholieke scholen zullen de Bijbel weer moeten kennen. De Britse premier Theresa May waarschuwt dat er nog eerder geen brexit al komen dan een brexit zonder deal. En zat een Belg achter de mysterieuze moordaanslag op VN-baas Dag Hammarskjöld?

In het nieuws

1. Leerlingen op katholieke school moeten weer de Bijbel kennen

Leerlingen die het vak rooms-katholieke godsdienst volgen, zullen weer meer theoretische kennis over het christendom moeten hebben. De Vlaamse bisschoppen, die verantwoordelijk zijn voor de invulling van het vak, maken een ‘canon’ van 349 katholieke begrippen tot kern van het leerplan.

2. Exclusief: “Belgische piloot biechtte moord op VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld op”

Nieuw onderzoek wijst een Belgische huurling aan als een van de daders van een van de geheimzinnigste politieke moorden uit de twintigste eeuw. De kans is groot dat Jan Van Risseghem het gevechtsvliegtuig bestuurde dat op 17 september 1961 een vliegtuig deed crashen met de Zweedse VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld aan boord. Twee Belgen getuigen er exclusief over tegenover De Morgen.

Jan Van Risseghem.Beeld RV

3. Dries Van Langenhove katapulteert het Vlaams Belang terug naar zijn allerdonkerste dagen

“Bij Vlaams Belang is de keuze gemaakt: extreem en alleen. De zachte precampagne van het VB, met zorgende moeder, was geen afslag naar een fatsoenlijke radicaal-rechtse partij, leert de transfer van de extreemrechtse Dries Van Langenhove”, schrijft UGent-politicoloog en De Morgen-columnist Carl Devos.

4. Theresa May: “Parlement wil liever geen brexit dan brexit zonder deal”

De Britse premier zal vandaag aankondigen dat de kans groter is dat het Britse parlement de brexit tegenhoudt, dan dat het Verenigd Koninkrijk zonder brexitakkoord uit de Europese Unie zal stappen. Dat blijkt uit fragmenten van een toespraak die haar kabinet zondag al vrijgaf.

5. Amerikaanse ambassadeur schrijft dreigbrieven aan Duitse firma’s over gaspijplijn Nord Stream 2

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, verstuurde dreigbrieven naar bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de gaspijplijn Nord Stream 2 van Rusland naar West-Europa. Trumps ambassadeur waarschuwt voor sancties en verhoogt daarmee de druk op een binnen de Duitse regeringscoalitie toch al gevoelig dossier.

6. Hoe gele hesjes steeds meer in hun eigen gelijk geloven

Ze waren niet talrijk, de gele hesjes die zaterdagochtend in Brussel present gaven voor de allereerste manifestatie-met-toestemming. Maar een vertroebeld beeld van de realiteit maakt veel goed. “Dat hebben we dan toch al bereikt, de invoering van het referendum.”

Bijeenkomst van de Brusselse gele hesjes aan het Noordstation in Brussel.Beeld Wouter Van Vooren

7. Zes- en zevenjarigen overspoelen academies

Nooit eerder volgden zo veel leerlingen les aan de kunstacademie. 199.361 cursisten leren momenteel een instrument, volgen drama, dans of beeldende vorming. Dat zijn er 8 procent meer dan vorig schooljaar.

Aan het koffieapparaat

1. Ons strakke keurslijf van wat ‘mannelijk’ moet zijn, doet onze mannen en jongens lijden

Celia Ledoux reageert op de column van Joachim Pohlmann: “Pohlmann mag de Marlboro-man spelen zo veel hij wil, maar moet zijn keuze niet als dé norm opleggen aan andere mannen en jongens. Dat is schadelijk.”

2. Nee, de clitoris is dus geen klein knopje

Heterovrouwen krijgen nog steeds veel minder orgasmes dan mannen. Hoe lossen we die orgasmekloof op? Het antwoord begint bij de clitoris. En nee, dat is dus geen klein knopje.

3. Lynn Wesenbeek: “Ik moest plots op zoek naar een ander leven”

Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: journaliste en tv-presentatrice Lynn Wesenbeek (56). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?

Lynn Wesenbeek.Beeld Stefaan Temmerman