Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Wil iemand de brexitfilm met Benedict Cumberbatch uitzenden, please?

Boris Johnson (Richard Goulding), Dominic Cummings (Benedict Cumberbatch) en Michael Gove (Oliver Maltman) in ‘Brexit: The Uncivil War’.Beeld Channel 4

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Ben Van Alboom over de brexitfilm met Benedict Cumberbatch.

Het ‘goede’ nieuws: er heeft zowaar iemand een bijzonder onderhoudende tv-film gemaakt over de brexit. Met de bijzonder populaire acteur Benedict Cumberbatch. En over het kanaal is er bijzonder veel om te doen.

Het slechte nieuws: alsof hij met een vrachtwagen die deelnam aan de geënsceneerde ‘no deal’-monsterfile naar hier moest komen, u krijgt hem niet te zien. In Groot-Brittannië werd de film uitgezonden op Channel 4, in de VS kocht HBO de rechten, maar in Vlaanderen geeft op dit moment geen enkele tv-zender thuis.

Nochtans lijkt er nu toch geen beter moment om – echt waar: de film is beter dan de titel! – Brexit: The Uncivil War ergens om kwart voor twaalf op Canvas te begraven, nee? En lang niet alleen omdat de gebakken brexitperen stilaan serieus beginnen aan te branden. 

De film met Benedict Cumberbatch, die op begeesterde wijze in de huid kruipt van de bovenmatig arrogante Vote Leave-strateeg Dominic Cummings, maakt handig gebruik van het omstreden referendum om het verhaal te doen van de hedendaagse politiek, waarin alles draait rond angstzaaierij en hoe die zo goed mogelijk te marketen (met inbegrip van het verspreiden van fake nieuws en het inzetten van dubieuze consultancybedrijven als Cambridge Analytica). Kortom: een drama.

Maar Brexit: The Uncivil War is evenzeer een komedie over een halve gek die het politieke establishment weigert serieus te nemen, tot het te laat is. Als u dat aan Donald Trump (in plaats van Dominic Cummings) doet denken: fair enough. Al is de Trump in dit verhaal dan misschien eerder Nigel Farage, die Cummings listig zijn vuile werk liet opknappen. Of Boris Johnson, van wie je zou kunnen zeggen dat hij in de film wordt opgevoerd als een karikatuur, mocht hij daar nu niet juist zijn unique sellingpoint van hebben gemaakt. En ach, uiteindelijk komt hij op die manier tenminste nog in het verhaal voor, in tegenstelling tot David Cameron (een haast crimineel naïeve stem aan de telefoon) en Jeremy Corbyn (wiens naam letterlijk één keer valt). Een beetje zoals in het echt, dus.

Dus, lieve tv-zenders, omdat ik geen zin heb om mensen uit te leggen hoe ze met een VPN de film alsnog kunnen bekijken op channel4.com: doe nog een keer gouden zaken met de Britten. Nu het nog (vrij simpel) kan.