Belgische ambassadeur in Canada: "CETA is nog niet dood"

Volgens de Belgische ambassadeur in Canada, Raoul Delcorde, is CETA nog niet dood. "Er zijn nog manieren om de onderhandelingen te redden", zei hij op de Canadese openbare omroep.

"De deal is nog niet dood volgens mij", aldus Delcorde in een interview met CBC News. "Ik denk dat er nog manieren zijn om de onderhandelingen te redden."

"Ik spreek voor mezelf hier, maar ik kan mij niet inbeelden dat een akkoord waarover zeven jaar onderhandeld is, nu met één pennenstreek weggeveegd kan worden. Volgens mij is dit het beste akkoord dat je je kan indenken inzake vrijhandel in de 21e eeuw."

"We moeten iets doen. Ik weet nog niets over een plan B op dit moment, maar er moet iets gebeuren, want -en dat is de visie van velen- dit is een goed akkoord."

Optimisme

Volgens Delcorde is het op zich wel een goede zaak dat regionale parlementen in ons land meer macht hebben gekregen op het vlak van handelsakkoorden. Dat Wallonië die macht zou gebruiken om de CETA-deal tegen te houden, noemt hij "verrassend". "Maar dat is democratie."

In de komende dagen kan er nog veel gebeuren, meent de ambassadeur. "Er zijn nog onderhandelingen aan de gang door de Europese Commissie. Laten we optimistisch zijn, misschien is er tegen maandag een akkoord."

Meest gelezen