Zitting aanslag Joods Museum meteen geschorst: jurylid geweerd en vervangen

De zitting van het assisenhof over de aanslag in het Joods Museum is dinsdag meteen geschorst nadat voorzitter Laurence Massart een mail voorgelezen had over een mogelijk probleem met een jurylid. De man werd geweerd uit de jury en vervangen omdat hij nog voor een bij de zaak betrokken onderzoeksrechter gewerkt heeft.

Juryvoorzitter Laurence Massart las een mail voor van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg. Die wees haar er op dat het betrokken jurylid tot 3 juli 2013 griffier was van Berta Bernardo Mendez – een van de twee onderzoeksrechters in de zaak die later nog gehoord worden als getuige. De aanslag op het Joods Museum was op 24 mei 2014. De federaal procureur Bernard Michel en de advocaten van Nacer Bendrer wilden hem voor alle zekerheid toch vervangen zien. Voor de advocaten van Nemmouche was er geen probleem: “We hebben vertrouwen in de hele jury”.

Vorige week werd al een eerste vrouwelijk jurylid vervangen, nadat ze niet opdaagde op de eerste procesdag. De gescheiden moeder van twee kinderen had al bij de juryselectie aangegeven dat ze geen opvang vond voor haar kinderen. Omdat het proces lang zal duren, werden uitzonderlijk 12 reserve-juryleden aangesteld. Daarvan blijven er nu nog 10 over.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Akte van verdediging

Het proces zal na de middag verdergaan met eerst de voorlezing van de 18 pagina’s tellende akte van verdediging, die de drie advocaten van Mehdi Nemmouche hebben opgesteld. Dat zal anderhalf uur duren. De advocaten van Nacer Bendrer hebben geen akte opgesteld.

Daarna staat het verhoor van Mehdi Nemmouche door voorzitter Laurence Massart gepland. Het is afwachten of Nemmouche zelf iets zal zeggen. Tijdens het onderzoek heeft de hoofdverdachte zich altijd beroepen op zijn zwijgrecht. Na een geweigerd uitstel zeiden zijn advocaten vorige maand nog dat “hij nooit meer zou praten”. Vorige week wilden ze niet zeggen wat de plannen van Nemmouche waren.

LEES OOK. Mehdi Nemmouche zou dag voor aanslag in Joods Museum geweest zijn

Complottheorie

Meester Adrien Masset, een van de advocaten van Joods Museum, denkt dat de advocaten van Mehdi Nemmouche in staat zijn om de theorie te verdedigen van een complot georkestreerd door de Israëlische geheime dienst om de moordpartij in het Joods Museum te verklaren. Dat heeft hij dinsdag gezegd bij zijn aankomst in het Brusselse assisenhof. "Ik betreur dat, (dat zou) onzin zijn", zei Masset.

Zijn collega Maxime Nardone verklaarde dat hij "enkele minuten" voor zijn aankomst de akte van verdediging ontvangen heeft van de advocaten van Nemmouche.

Meester Gilles Vanderbeck, een van de advocaten van de tweede beschuldigde Nacer Bendrer, bevestigde dinsdagochtend dat hij geen akte van verdediging heeft voorbereid voor zijn cliënt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen