Jurylid vervangen op proces-Nemmouche

Het Brusselse Justitiepaleis is opnieuw zwaar beveiligd. © BELGA

Een belangrijke dag is het, vandaag op het proces over de aanslag op het Joods Museum. Maar belangenvermenging binnen de jury leidde tot vertraging.

Onze redacteur in het Justitiepaleis, Jef Poppelmonde

Doorbreekt Mehdi Nemmouche (33) na vele jaren eindelijk het stilzwijgen, en geeft hij voor het hof van assisen meer details over de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei 2014? Die cruciale vraag krijgt vandaag een antwoord, op het proces in het Justitiepaleis. Volgens de openbare aanklagers was het Nemmouche die bijna vijf jaar geleden in nauwelijks 82 seconden tijd met militaire precisie vier mensen om het leven bracht.

Maar net als vorige week leidt ook vandaag een procedurekwestie tot vertraging. Een van de juryleden, zo zei de voorzitster bij aanvang van de procesdag, is immers griffier geweest bij een onderzoeksrechter die later deze maand als getuige op het proces zal aantreden. Er is, met andere woorden, sprake van belangenvermenging.

‘Wij zijn gedwongen te vragen om zijn uitsluiting te overwegen’, zei de federale procureur. De advocaten van Nacer Bendrer sloten zich bij die vraag aan. Het hof oordeelde dat hun vraag gegrond is en heeft het jurylid geschorst. Hij of zij wordt vervangen door het eerste reserve-jurylid.

De zitting is geschorst tot half twee.

Ondervraging

Als alles goed gaat, kan de procesdag dan echt van start gaan, met de voorlezing van de akte van verdediging door de advocaten van Mehdi Nemmouche. Daarin zullen zij voor het eerst hun visie op de zaak geven. Verwacht wordt dat ze zullen proberen aan te tonen dat Nemmouche onschuldig is.

Daarna staat de ondervraging van de hoofdverdachte zelf op de agenda. Het blijft tot op dit moment afwachten of Nemmouche ook maar iets zal willen vertellen.