Direct naar artikelinhoud
THEATER

Guy Cassiers stopt als artistiek leider: Toneelhuis zoekt opvolger

Guy Cassiers.Beeld Karel Duerinckx

In 2021 stopt theatermaker Guy Cassiers als artistiek leider van het Antwerpse Toneelhuis. Dit jaar nog wil de raad van bestuur een opvolger aanduiden, om de artistieke lijnen voor de beleidsperiode 2022-2026 uit te zetten.

Cassiers trad in 2006 aan als artistiek leider. Daarbij werd het klassieke model van de stadstheaters, met een ensemble dat ten dienste stond van de artistieke leider, opzij geschoven. Cassiers zette in op “een ensemble van makers", met onder andere de collectieven Olympique Dramatique en FC Bergman als uitschieters.

Zelf gooide Cassiers hoge ogen met voorstellingen als Atropa. De wraak van de vrede, Bloed & Rozen. Het lied van Jeanne & Gilles (beide met een tekst van Tom Lanoye) en Bezonken Rood. Ook op internationaal vlak groeide de zoon van komiek Jef Cassiers uit tot een grote naam: hij maakte voorstellingen in Japan (House of the Sleeping Beauties) en voor de Parijse Opéra Garnier (Trompe-la-mort). In 2014 werd hij door de Universiteit Antwerpen benoemd tot eredoctor.

‘We zijn blij dat Guy zich nog met hart en ziel zal inzetten om zijn fantastische artistieke verhaal in Antwerpen, nationaal en internationaal, de komende jaren verder te zetten’
Johan Swinnen

Tot 2021 blijft Cassiers nog aan als artistiek leider, maar de raad van bestuur van Toneelhuis wil dit jaar nog zijn opvolger benoemen. “We zijn blij dat Guy ons tijdig op de hoogte stelt van zijn beslissing en dat hij zich nog met hart en ziel zal inzetten om zijn fantastische artistieke verhaal in Antwerpen, nationaal en internationaal, de komende jaren verder te zetten”, stelt voorzitter Johan Swinnen in een persbericht. “De bestuurders hebben unaniem het volste vertrouwen in een goed verloop van de opvolgingsprocedure.”

Cassiers’ opvolger moet de artistieke visie van Toneelhuis voor de termijn 2022-2026 uitdenken. De procedure voor de aanstelling wordt de komende maanden uitgewerkt en bekend gemaakt, klinkt het bij Toneelhuis.